Hoppa till huvudinnehåll

Skepp Ohoj! – På åkryssning kan turister upptäcka Borgå från havet

Ser utsikten från en båt på havet utanför Borgå.
Från kryssningsfartyget ser man Borgå ur ett lite annorlunda perspektiv. Ser utsikten från en båt på havet utanför Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist kryssningsfartyg,M/S Suvi-Tuuli

Åkryssningar erbjuder turister en möjlighet att se Borgå från ett annorlunda perspektiv. Till skillnad från stadsluffandet får man bland annat se Svinö, Hammars och Haiko Gård från havet.

- Borgå är en relativt bekant stad, vi bor alltså i Helsingfors och det är inte en lång väg hit. När vi har gått längs Borgå å och tittat på landskapet så såg vi att det finns kryssningsfartyg så vi bestämde oss för att åka med, säger Timo Siitonen.

Siitonen och frun Kirsi Kaarela har kommit från Helsingfors tillsammans med barnen Onni, 5, Oiva, 2, och Eveliina 14 år. I barnvagnen ligger parets fjärde barn, som är drygt en månad gammal och fortfarande saknar namn.

En familj med två vuxna å två barn sitter i ett kryssningsfartyg.
Längst bak från vänster: Eveliina, 14 år, Kirsi Kaarela och Timo Siitonen. I famnen från vänster barnen Onni, 5 år, och Oiva, 2 år. En familj med två vuxna å två barn sitter i ett kryssningsfartyg. Bild: Yle/Pontus Nyqvist kryssningsfartyg,oiva

Dessutom är Siitonens föräldrar från Kervo med på resan. Siitonen och Kaarela vill främst njuta av sommaren, och förväntar sig inte att se något särskilt under färden.

- Vi tänkte först åka på åkryssning men det ordnades inte idag, så därför är jag lite obekant rutten som det här fartyget kör. Men jag vill gärna se på landskapet och bara njuta av sommardagen, säger Kirsi Kaarela.

Två olika rutter

Kryssningsfartyget avgår från Borgå passagerarhamn och åker längs två olika rutter. Den kortare, en timme långa turen, som vi befinner oss på tar en till utanför Haiko Gård där den vänder tillbaka.

Haiko gård sett från en båt på havet.
Under färden ser man till exempel Haiko Gård, där fartyget också vänder om tillbaka till Borgå passagerarhamn. Haiko gård sett från en båt på havet. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Haiko gård,kryssningsfartyg,M/S Suvi-Tuuli

Den längre turen tar en och en halv timme och då svänger fartyget tillbaka någonstans mellan Haiko och Emsalö nära Furuholmen.

Den här dagen är det soligt men lite svalt, eftersom det blåser ganska mycket. Efter halva resan är det långärmat som gäller.

Ser annorlunda ut från båten

Siitonen och Kaarela tycker att åkturen är trevlig, och gillar konceptet med dylika kryssningsfartyg.

- Det är roligt att se landskapet från havet, säger Siitonen.

- Jag tycker att sådana här kryssningar är bra så att också människor som inte har båt kan njuta av det här. Från vattnet sett ser landskapet helt annorlunda ut än från stranden, säger Kaarela.

Mycket barnfamiljer

Just den här åkturen är det mycket barnfamiljer ombord. En av dem är Karoliina Klavér som är på kryssningen tillsammans med barnen Emil, 5, och Einar, 2 år.

Med sig har Klavér också kompisen Karolina Nyman som har med sig sina barn, femåriga Edwin Tukiainen och fyraåriga Fanny Tukiainen.

En familj med två vuxna och fyra barn sitter i ett kryssningsfartyg.
Från vänster: Karoliina Klavér med sonen Einar, 2 år. Edwin Tukiainen, 5 år, mamma Karolina Nyman med dottern Fanny Tukiainen, 4, i famnen. Emil klavér, 5 år. En familj med två vuxna och fyra barn sitter i ett kryssningsfartyg. Bild: Yle/Pontus Nyqvist kryssningsfartyg,människor,M/S Suvi-Tuuli

Samtliga är hemma från Borgå, så med andra ord handlar det inte om några långväga turister.

- Min son Emil tycker om båtar, alla sorters fartyg och vattnet, så vi tänkte att vi kommer och turistar lite i vår egen stad, säger Karoliina Klavér.

För familjen Klavér har Borgå blivit bekant också på vatten.

- Pojkarnas farmor och farfar har båt och de brukar nog åka hitåt. Jag och min man brukar ibland också paddla hitåt, så vi tycker nog om havet och skärgården, säger Klavér.

Liksom Siitonen och Kaarela tycker också Karoliina Klavér att kryssningsfärden är trevlig, även om hon inte riktigt hinner följa med vad guiden berättar under färden i och med att det är flera barn att hålla reda på.

- Det är en fin rutt och de berättar mycket. För barnen fungerar det också riktigt bra, här finns ju dessutom ett kafé om man skulle behöva någonting att äta, säger Klavér.

Kryssningsfartyg som lagt till i hamnen i Borgå.
Kryssningsfartygets avfärd går från passagerarhamnen i Borgå. Kryssningsfartyg som lagt till i hamnen i Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist kryssningsfartyg,M/S Suvi-Tuuli

Vädret påverkar besökarmängden

Just på den här åkturen är det inte så många turister ombord. Framför allt saknas utländska turister.

Fartyget kapten Ari Malmi säger att den här sommaren har varit överraskande dålig med tanke på mängden turister.

- Speciellt de varmaste dagarna var egentligen ganska dåliga. Jag tror att det var så varmt att folk inte orkade gå någonstans, säger Malmi.

Man står i ett kryssningsfartyg.
Kapten Ari Malmi. Man står i ett kryssningsfartyg. Bild: Yle/Pontus Nyqvist kryssningsfartyg,sjökaptener,M/S Suvi-Tuuli

Också tiden på dygnet kan spela en roll i antal passagerare. Det här var dagens första åktur.

- Den där klockan elvans avgång brukar vara lite dålig, samma med klockan 14. De bästa tiderna brukar vara klockan halv ett och 16, säger Malmi.

Vad är det då som turisterna vill se?

- En del vill bara se själva havet och de gamla, vackra villorna. Folk vill också se hamnen i Hammars. Alla känner till Haiko och det är otroligt många bilder som har tagits därifrån, säger Malmi.

Artikeln är uppdaterad 31.07.19 klockan 10:45. Kerava ändrades till Kervo.