Hoppa till huvudinnehåll

Andra rättegångsdagen i Asap Rocky-fallet - rättegången drog ut på tiden

Sketch från ASAP Rockys rättegång i Sverige 1.8.2019
En sketch på ASAP Rocky (i grön skjorta) och hans försvarsadvokat Slobodan Jovicic (till höger) i rättegångssalen. Sketch från ASAP Rockys rättegång i Sverige 1.8.2019 Bild: Anna Harvard ASAP Rocky,rättegång

Rättegången mot den amerikanska rap-artisen ASAP Rocky och två andra åtalade var inne på sin andra dag på torsdagen. Svenska Yle följde med rättegången.

Torsdagens rättegång drog ut på tiden och det ser ut som om det kommer att krävas mera tid för att avsluta rättegången om misshandeln. Det var meningen att den tredje och sista rättegångsdagen skulle vara fredag.

Det här har hänt

30 juni Den misstänkta misshandeln när ASAP Rocky och två andra män i hans resesällskap slår och sparkar på en man som ligger på marken sker.

1 juli Ett videoklipp från natten publiceras på nyhetssajten TMZ. Allmänheten får då ta del av den misstänkta misshandeln.

2 juli Artisten och hans två anställda i resesällskapet anhålls efter att han uppträtt på festivalen Smash i Stockholm. Han blir misstänkt för grov misshandel.

2 juli ASAP Rocky publicerar en egen video där det visas att mannen de slår ner och sparkar förföljer dem. Artisten själv säger att de slog och sparkade i självförsvar efter att ha blivit förföljda och provocerade. Han skriver på sin Instagram “Vi kände inte killarna och ville inte ha bråk” i samband med att han publicerar videon.

5 juli ASAP Rocky och de två anställda häktas för att hindra dem från att kunna fly eller åka iväg, vilket anses vara risken med att låta dem gå fria. Brottsrubriceringen ändras till misshandel från grov misshandel.

9 juli Ett upprop om att artisten ska friges startas.

10 juli Efter ett dygn har uppropet till de svenska myndigheterna samlat in 300 000 underskrifter.

19 juli Åklagaren begär förlängd häktningstid. Åtalet ska nu väckas senast den 25 juli.

19 juli USA:s president Donald Trump meddelar på sitt twitterkonto att han ska ringa Sveriges statsminister Stefan Löfven.

20 juli Trump tycker att samtalet med Stefan Löfven var lyckat. Trump vill betala borgen för ASAP Rocky, men det är inte möjligt i det svenska rättssystemet.

25 juli Åtal mot ASAP Rocky och hans två anställda väcks. Inom två veckor ska rättegången äga rum.

Källor: SVT, Aftonbladet, TT


Första rättegångsdagen

Åklagaren yrkade på att ASAP Rocky och de två andra åtalade ska dömas för misshandel.

Bland åklagarens bevismaterial fanns flera videoklipp, bland annat från övervakningskameror, samt sms-konversationer mellan artisten och hans sällskap.

Artisten förnekade brott och sade att det rörde sig om nödvärn. Även artistens livvakt och en annan person i hans sällskap förnekar brott.

Målsägande i fallet är en 19-åring ensamkommande man från Afghanistan. Han yrkar på 139 700 kronor i skadestånd för bland annat kränkning, sveda och värk.

Journaler från målsägandens besök på sjukhus visades upp i rätten. Där beskrivs flera mindre skärsår på hans armar. Bilder på hans skador visades också upp.

70 journalister från 40 mediebolag fanns på plats i rättssalen. Även artisten mamma Renee Black fanns på plats.


Andra rättegångsdagen

Under torsdag förmiddag pressades målsäganden med tuffa frågar av de åtalades tre försvarsadvokater.

De krävde svar på frågor som varför målsäganden och hans vän tog kontakt med ASAP Rockys sällskap, försvann en kort stund, och kom tillbaks för att återigen ta kontakt med sällskapet.

Stillbilder som visar att ingen av de åtalade eller livvakten hade en flaska i handen under slagsmålet visades också under rättegången.

På eftermiddagen förhördes ASAP Rocky och de andra två åtalade där de berättade sina versioner av slagsmålet.

ASAP Rocky och de medåtalade utfrågades av åklagaren och målsägandebiträdet. De ställde bland annat flera frågor om den krossade flaskan som ingår i åklagarens bevisning.

ASAP Rocky sade under rättegången att han inte vill ha någon kompensation av rätten för tiden han suttit fängslad om han blir friad. Det enda han vill ha är rättvisa.

Torsdagens rättegång drog ut på tiden under förhöret med målsäganden. Förhör med vittnen som skulle hållas under eftermiddagen sköts upp till fredag, vilket betyder att rättegångstiden kanske måste förlängas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes