Hoppa till huvudinnehåll

Den ökade inhemska turismen märks i Åbo - "Jag vill upptäcka vad Finland har att erbjuda"

En man i sommarkläder drar en kappsäck bakom sig längs med aura Å. Blommor i en kruka i förgrunden.
Turistsäsongen är igång i Åbo. En man i sommarkläder drar en kappsäck bakom sig längs med aura Å. Blommor i en kruka i förgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle turism,åbo

Flygskam har inte minskat på finländarnas flygande. Tvärtom ökar flygresorna, speciellt vid Åbo flygfält. Men samtidigt märker man också att den inhemska turismen växer, inte minst i Åbo.

- Absolut drar de inhemska turisterna bra nu. Man ser en trend att turisterna inte vill resa långt, utan semestern ska börja med det samma. Då är hemknutarna populära, säger Björn Widenius vid turistservicen i Åbo.

Många letar efter unika upplevelser i allt högre utsträckning, både för högtider, men också under semestern. Det nya konceptet "live like a local" ger unika upplevelser och åtgången har varit bra i Åbo.

- Turister kan då pröva på att leva och bo som invånarna i staden vilket många uppskattar. Sen finns också den unika skärgården här, där tillgängligheten blivit bättre. Vi har nationella projekt på gång nu där skärgården ska lyftas fram som en helhet, i huvudsak på digitala plattformar, säger Widenius.

Björn Widenius
Björn Widenius har hållbarhet i tankarna när turismen i Åbo utvecklas. Björn Widenius Bild: Amanda Vikman/Yle person,björn widenius

Under årets första halvår hade antalet övernattningar för finländare i Finland ökat med 4,2 procent jämfört med 2018.

Men Finland ses just nu som ett nytt och spännande resmål utomlands, och de utländska turisterna ökar i snitt med 4-5 procent per år.

Flygskam minskar inte på flygresorna

Flygresorna i Finland ökar och flygskammen verkar inte ha haft någon effekt på utlandsresorna.

- Vad det beror på är svårt att säga. Kanske besluten måste tas på en högre politisk nivå om man vill minska på mängden flygresor, funderar Björn Widenius och fortsätter:

- Agilitymästerskapen som kommer till Åbo i september är ett bra exempel på ett evenemang som skapar en mera hållbar turism. Då stannar gästerna i upp till sex dagar vilket belastar hotellen mindre, och man åker inte omkring hela tiden.

En glass på strut.
En glass på strut. Bild: Yle/Pontus Nyqvist glass

I Åbo har olika guidade temapromenader varit väldigt uppskattade tillägg både bland stadsbor och besökare.

- Förr kördes turisterna runt med buss, men vi insåg snabbt att det är onödigt då staden är så pass kompakt. Alla besöksmål går enkelt att nå till fots, vilket rimmar väl med att fler vill ha en aktiv semester. Och som bonus blir klimatavtrycket lite mindre på det viset, säger Widenius.

"Vill besöka en ny plats i Finland varje år"

I ett nyvaket Åbo, på en bänk vid Aura å, sitter turisterna Juho och Anna-Maija. De kommer från Jyväskylä och har precis börjat sin första semesterdag i Åbo.

- Varje år vill vi besöka någon ny plats i Finland för att se vad det egna landet har att erbjuda. Åbo lär ska vara en mångsidig stad att turista i och vi har inte varit här förut, säger Juho.

Anna-Maija har börjat fundera på sitt historiska arv, och tycker att det känns viktigt att lära känna sitt eget land och varifrån man kommer.

Åbo slott.
Juho och Anna-Maija såg fram emot ett besök på Åbo slott. Åbo slott. Bild: All Over Press Åbo slott

- Samtidigt tänker jag på mitt klimatavtryck, man skulle kanske inte alltid behöver göra alla resor med flyg. Vi rör oss med bil eftersom vi vill vara rörliga, men tåg hade ju förstås varit ännu bättre, säger hon.

De ser fram emot ett besök i Åbo slott och skärgården ska också upplevas, men det blir utanför Helsingfors.

- Ett besök i skärgården är ett absolut måste för mig från Jyväskylä, jag har ju aldrig möjlighet att se det annars, säger Anna-Maija.