Hoppa till huvudinnehåll

President Trump meddelade om nya tullar på kinesiska varor bara en dag efter att nya samtal om handelsavtal inletts

USA:s president Donald Trump.
Donald Trump. USA:s president Donald Trump. Bild: EPA-EFE/Olivier Douliery / POOL USA,Donald Trump

USA:s president Donald Trump har meddelat att USA den första september inför nya strafftullar på 10 procent på kinesiska varor, skriver nyhetsbyrån STT.

Enligt nyhetsbyrån AFP handlar det om varor värda 300 miljarder dollar, varor som hittills varit tullfria.

USA har redan tidigare i år infört tullar på 25 procent på varor värda 250 miljarder dollar.

Enligt Reuters har Trump sagt att de nya tullarna kan höjas till över 25 procent stegvis beroende på vad som sker under förhandlingarna med Kina.

Trumps meddelande om tullarna kommer bara en dag efter att USA och Kina inlett nya samtal om ett handelsavtal.

Förhandlingarna har legat på is sedan maj eftersom USA ansåg att Kina inte hade hållit sig till överenskommelserna länderna emellan.

Trump förklarade de nya tullarna med att säga att Kina ännu inte uppfyller sina åtaganden.

- Kina gick med på att köpa stora mängder amerikanska jordbruksprodukter, men gjorde inte det. Dessutom sade min vän president Xi att han skulle stoppa försäljningen av fentanyl till USA. Det här hände aldrig och många amerikaner dör fortfarande, skriver Trump på Twitter.

Men han skrev också att USA fortsätter avtalsförhandlingarna i positiv anda och hoppas att länderna går mot en ljusnande framtid.

Efter att Trump meddelade om de nya tullarna sjönk kurserna på börserna på Wall Street. Trump sade ändå att han inte var orolig över investerarnas reaktion för att han förväntade dem.

Artikeln uppdaterad klockan 23:25 den 1 augusti 2019 med Reuters information om att Trump möjligtvis höjer tullarna. Uppdaterad klockan 23:53 den 1 augusti 2019 med informationen om att kurserna på börserna sjönk på Wall Street.

Källor: STT, AFP, Reuters

Läs också