Hoppa till huvudinnehåll

Ryan Lochte gör comeback i simbassängerna: "Jag är verkligen inte samma människa som för tre år sedan"

Ryan Lochte ser fokuserad ut inför heaten på 200 meter medley i Rio.
Ryan Lochte är tillbaka i simbassängen och siktar på OS. Ryan Lochte ser fokuserad ut inför heaten på 200 meter medley i Rio. Bild: EPA/PATRICK B. KRAEMER Ryan Lochte,simning,simmare,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,olympiska spelen

Ryan Lochte är en av världens mest framgångsrika simmare, men de senaste åren har det varit sparsamt med framgångssagor för amerikanen som fyller 35 år på lördag. Efter diverse problem tävlar Lochte för första gången på över ett år när USA:s mästerskapstävlingar avgörs i Kalifornien.

Ryan Lochte är ett av de riktigt stora namnen inom simning. Annat kan inte påstås om en simmare som vunnit sex OS-guld, tre OS-silver och tre OS-brons – samt 39 VM, för att nämna några av meriterna.

Men efter OS i Rio de Janeiro 2016 har det varit tunnsått med framgångar för Lochte. Tvärtom har Lochte haft en tyngre period i sin karriär. Efter OS 2016 fick han ett tio månader långt tävlingsförbud för att ha hittat på att han (tillsammans med tre andra simmare) blivit rånade och hotade med pistol. De facto hade Lochte och simmarna själva orsakat bråk på en bensinstation i Brasilien.

I maj 2018 fick han ett nytt tävlingsförbud, den här gången av USA:s antidopningsbyrå. Då hade han använt sig av intravenös dropp – något som han själv avslöjade på sociala medier.

Med i leken igen

Lochtes straff blev ett tävlingsförbud på 14 månader, vilket innebar att han missade VM som nyligen avslutades i sydkoreanska Gwangju. Som om inte det vore nog sökte Lochte också efter hjälp för sitt alkoholberoende.

– Det var en tidpunkt i mitt liv då jag behövde förändring. Jag sökte in på ett rehabiliteringshem och gick på alla timmar och gjorde allting. Jag kom ut och nu kretsar mitt liv kring mina barn Caiden och Liv.

– Jag är verkligen inte samma människa som för tre år sedan, eller ens för två år sedan. Jag försöker bara vara den bästa versionen av mig själv.

I samband med att han fick det senare tävlingsförbudet meddelade Lochte att han satsar på OS i Tokyo. Och nu, med ett år till OS är budskapet det samma: han siktar på OS.

– Det har gått mycket upp och ner för mig, som ni vet, det är ju offentligt. Men nu är jag här för att tävla och siktar på OS 2020, säger Ryan Lochte på en presskonferens i samband med mästerskapen.

En OS-medalj för Lochte i Tokyo skulle betyda att han vunnit medaljer i fem olympiska spel i rad.

– Jag njuter igen av att simma, vilket jag inte gjort sedan OS 2012. När jag går till bassängen gör jag det med ett stort leende.

Läs också