Hoppa till huvudinnehåll

Snappertunadagen är mer än bara firande - dagen är också grogrund för gemenskap och arbete för hemorten

En man står i röd rock och skjorta. I bakgrunden syns en stenborg som är Raseborgs slottsruin.
Per Falenius är en av dem som håller i trådarna för Snappertunadagen. En man står i röd rock och skjorta. I bakgrunden syns en stenborg som är Raseborgs slottsruin. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborgs slott,Raseborg,Snappertuna,Västnyland,per falenius

Pirater, borgfest och motorsågsfrisbee. På lördag ordnas Snappertunadagen vid Raseborgs slottsruin. Evenemanget för samman ortsbor, men är också del av en större aktiv bygemenskap som jobbar för ortens välmående.

Evenemanget ordnas i år i piratanda och flera programpunkter för tankarna till sjöröveri. Det finns nämligen dokument som ger orsak att tro att slottsherrarna på Raseborgs slott sysslade med kaparverksamhet på Östersjön.

- Temat har en bakgrund i historien i de här trakterna. De slottsherrar som har varit här på 1300-1400-talet har varit pirater och sjörövare samtidigt som de har varit slottsherrar, det var kraftiga män, säger Per Falenius som är ordförande för den arbetsgrupp inom en sektion i Hembygdens vänner som planerat Snappertunadagen.

Den traditionella fornmarknaden och andra evenemang ordnas på dagen. Nytt för i år är att Snappertunadagen fortsätter också kvällstid med en borgfest som pågår från sex på kvällen till midnatt.

- I själva borgen brakar det loss ett piratpartaj där vi då har orkestrar och god mat och dryck, säger Falenius.

En rund måltavla som är uppspikad på ett träplakat. I bakgrunden syns skog.
Skyttar med pilbågar kommer att finnas på plats under evenemanget. En rund måltavla som är uppspikad på ett träplakat. I bakgrunden syns skog. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborgs slott,Snappertuna,Västnyland,måltavlor

Där kommer också att grillas hela grisar inne i borgen på kvällen.

I år har man försökt förnya konceptet något förklarar Falenius. Tanken har varit att försöka locka också unga vuxna till Snappertunadagen.

Viktig bygemenskap

Att det är svårt att hitta frivilliga som ställer upp och fixar är ett allmänt problem i byaföreningar. I Snappertuna har man en bra utgångspunkt då paraplyföreningen Hembygdens vänner i Snappertuna har många medlemmar.

Snappertunadagen har hittat frivilliga som ställer upp, säger Falenius.

- Men det är ett växande problem och jag har hört i andra byar att det är svårt att få frivilliga. Man skulle ju hoppas att det finns. Det är viktigt med en social gemenskap och att upprätthålla samhället och också träffas utanför de här tillställningarna.

En man i rutig skjorta och röd rock. Han har glasögon och kort hår.
Per Falenius. En man i rutig skjorta och röd rock. Han har glasögon och kort hår. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborgs slott,Raseborg,Snappertuna,Västnyland,per falenius

Snappertunadagen är en dag om året, men vi lever ju också här hela året, menar Falenius.

- Det är att upprätthålla samhället, skolan och andra saker. Att bygga upp en sammanhållning, det ligger i bakgrunden.

Snappertunadagen ordnas på lördag mellan klockan 12-15 och kvällens borgfest TunaRocks klockan 18-24.