Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Antti Rinne: Aktiveringsmodellen görs om vid årsskiftet - nedskärningen i dagpenningen slopas

Antti Rinne i Villa Bjälbo 1.8.2019
Statsminister Antti Rinne i Villa Bjälbo. Antti Rinne i Villa Bjälbo 1.8.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Statsminister Antti Rinne (SDP) kommer i Yles sommarintervju med en god nyhet för långtidsarbetslösa.

Nedskärningen på fem procent i de arbetslösas dagpenning om de inte har varit tillräckligt aktiva i arbetssökandet slopas, möjligen slopas hela aktiveringsmodellen.

Socialdemokraternas regeringsparter Centern och Vänsterförbundet har i offentligheten tvistat om när aktivitetsmodellen ska slopas och om det behövs en motsvarande modell för att förbättra sysselsättningen.

Enligt Rinne finns det inga oklarheter i frågan. Nedskärningen i dagpenningen försvinner 1.1.2020.

- Jag tror inte att sänkningen har skapat en enda ny arbetsplats. Det har varit en nedskärning i utkomsterna. Den har gjort att allt flera har ansökt om utkomststöd. De här ska rättas till.

Enligt Rinne kan man behålla de delar av aktivitetsmodellen som har påverkat sysselsättningen positivt. Statsministern nämner som exempel de intervjuer som regelbundet har gjorts med arbetslösa.

Tjänstemän kartlägger som bäst vad aktivitetsmodellen har haft för konsekvenser.

Rinne säger att det har visat sig vara svårare än väntat att slopa nedskärningen i arbetslöshetsunderstödet av lagtekniska orsaker. Regeringen vill åtgärda saken med ett lagförslag.

Lönestöds-Tinder letar efter två som passar för varandra

Rinnes regering har som mål att få åtminstone 60 000 nya arbetstagare och att höja sysselsättningsgraden till 75 procent.

Hela regeringsprogrammet bygger på att sysselsättningen ska bli bättre trots att ekonomer har varnat för att den ekonomiska tillväxten avtar.

Redan från nästa budgetförhandlingar finns förväntningar på åtgärder som ska höja sysselsättningen. En åtgärd är att göra det lättare att ansöka om lönestöd.

Regeringen ska skapa en webbplats där en arbetslös kan ansöka om lönestöd för en viss tid.

Arbetsgivare kan från samma webbplats få veta om företaget har rätt att anställa någon med lönestöd. Det ska alltså bli en sorts lönestöds-Tinder.

- Då de här två passar ihop blir processen enklare och det kan skapa tiotusentals nya arbetsplatser.

Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min.
Statsminister Antti Rinne tror att arbetsmarknadsparterna har intresse av att påverka hur regeringen skapar nya arbetsplatser. Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min. Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Regeringen väntar på att arbetsmarknadsparterna ska komma med åtgärder för att förbättra sysselsättningen, men parterna verkar allt annat än entusiastiska. Tror du att de kommer med idéer till budgetmangningen?

- Regeringen har kommit med ett erbjudande de antingen kan svara på eller låta bli. Vill de påverka hur sysselsättningen ska höjas, hur forskning och produktutvecklingen ska finansieras, på näringslivspolitikens stöd?

- Jag känner de här människorna som ansvarstagande och tror att de vill påverka i de här frågorna å sina medlemmars vägnar. Jag tror att de kommer med några goda förslag.

Rinne understryker att regeringen inte har satt upp mål för arbetsmarknadsorganisationerna då det kommer till nya arbetstagare, endast bett dem om hjälp att nå målen.

- Jag vill understryka tydligt att det endast är regeringen som har ansvar i den här frågan. Vi har bundit oss till att skapa 60 000 nya arbetsplatser.

Orbans utspel berör inte Rinne

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kritiserade Finland i häftiga ordalag för saknad av grundlagsdomstol, utnämning av domare och Finlands akademiska ställning.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo krävde förra veckan att statsministern måste svara på Orbáns anklagelser och försvara Finland.

Orsaken till Orbáns utspel har ansetts vara det att Finland som EU-ordförandeland har kopplat ihop rättsstatsprinciperna med EU-stöden.

Rinne bryr sig inte om Orbáns utspel. Rinne säger att Finland för frågan vidare tillsammans med andra nettobetalare i EU. Under hösten förhandlar man om en mångårig finansiering av EU.

- Det viktigaste är att medlemsländernas betalningsandelar är rättvisa. Vi talar aktivt för en modell där andelarna blir mindre om landets domstol inte är självständig, om mediernas oberoende inte förverkligas och om de politiska rättigheterna inte gäller oppositionen.

- Ungern, Polen och andra medlemsländer som bryter mot rättsstatsprincipen får konstatera att det påverkar deras finansieringsandelar. Ungern och Polen får ansenliga summor i stöd från EU.

Antti Rinne, Kesäranta, 01.08.2018
Statsminister Antti Rinne ser det som en negativ utveckling att inte bara Ungern, utan också Polen och Rumänien inte följer rättsstatsprinciperna. Antti Rinne, Kesäranta, 01.08.2018 Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Förhandlingarna om finländarna i Al-Hol avancerar inte

Rinne sade före semestern att Finland förhandlar med Syrien om situationen för de finländska barnen och mödrarna på flyktinglägret Al-Hol tillsammans med andra EU-länder.

Rinne har också träffat anhöriga till finländare i lägren. De anhöriga är villiga att betala för att få barnen och deras mödrar till Finland.

Finns det planer på att flytta kvinnor och barn till Finland inom en snar framtid?

Enligt Rinne har frågan inte avancerat för att Finland inte har någon att förhandla med om möjliga flyttningar. Den kurdiska administration som har hand om lägret är enligt Rinne inte en förhandlingspart.

Det går inte heller att lämna lägret så där bara fastän resorna skulle vara betalda.

- De är misstänkta för att ha deltagit i någon form av terroristisk verksamhet. Det är inte ett läger man lämnar frivilligt eller så att någon bara kommer efter en därifrån.

Rinne berättar ändå att medborgarorganisationer har hjälp finländska mammor och barn så mycket det bara har varit möjligt utan att sätta dem i fara.

Han avslöjar inte om hjälpen har bestått av pengar eller till exempel getts i form av mat och läkemedel.

Rinne säger sig vara helt frisk

Statsministerns sommarlov har endast blivit en och en halv vecka långt. Semestern har han spenderat på sin segelbåt.

Rinne har nu varit statsminister i två månader. Han blev allvarligt sjuk vid årsskiftet och har genast efter det lett två valkampanjer, regeringsförhandlingarna och nu Finlands EU-ordförandeskap.

Statsministerns arbetstakt har inte kommit som en överraskning för Rinne för han har redan tidigare fungerat som finansminister. Han säger att han mår bra.

- För ungefär en månad sedan sade läkaren i samband med slutgranskningen att mannen har blivit frisk igen ovanligt fort. Han är i full form och arbetsduglig. Läkaren skrev i epikrisen att situationen kan beskrivas med att hans klient förhandlar om regeringsprogrammet som bäst.

Antti Rinne, Kesäranta, 01.08.2019
Statsministern gav en exklusiv intervju till Yle i Villa Bjälbo. Antti Rinne, Kesäranta, 01.08.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Pääministeri Rinne: Aktiivimallin leikkuri poistuu ensi vuoden alussa "En usko, että sillä on syntynyt yhtään uutta työpaikkaa" skriven av Terhi Toivonen och Pirjo Auvinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes