Hoppa till huvudinnehåll

Svidande nederlag för AIK – finländarna ute ur Champions League-kvalet när också Bate Borisov förlorade

Maribor vidare i Champions League-kvalet.
Alexandru Cretu har nickat in 3–2-målet som för Maribor vidare i Champions League-kvalet. Maribor vidare i Champions League-kvalet. AIK,Alexandru Crețu,Maribor

I och med att HJK inte klarade av att vinna över Crvena Zvezda med minst två mål är det enda finländska laget i fotbollens Champions League ute ur leken. I och med att inte heller AIK eller Bate Borisov avancerade är inga finländare längre med i Champions League-kvalet.

AIK hade redan ett avancemang till tredje kvalomgången som i en liten ask, men till slut blev det rena rama mardrömmen för Stockholmsklubben.

Slovenska Maribor hade vunnit sin hemmamatch med 2–1. Ett helt okej resultat för AIK med andra ord, tack vare bortamålet.

När Per Karlsson förde upp AIK i ledning med 1–0 i den fjärde minuten var det sammanlagda resultatet 2–2 och fördel AIK i och med just bortamålet.

Otroligt vackert mål

När Andrej Kotnik utjämnade matchen i början av andra halvleken behövde AIK ett mål till. Och det kom. Genom rutinerade Sebastian Larsson som skruvade in en lika skön som oväntad frispark som fick de över 19 000 åskådarna på plats på nationalarenan i Solna att jubla vilt.

Efter 90 minuter stod det 2–1 till hemmalaget och förlängning stod på agendan. Den hann inte bli äldre än tre minuter gammal när Tarik Elyounoussi med sitt 3–1-mål orsakade ännu mera jubel på Friends Arena.

Nu var det verkligen upplagt för svenskt avancemang. Å andra sidan: ett Maribor-mål och situationen var den motsatta.

Svidande förlust

Och det kom. I den 117:e minuten tystade Alexandru Cretu publiken genom att nicka in 3–2-målet som betydde att Maribor avancerar till tredje omgången i Champions League.

– Maribor gör två mål utifrån ingenting, absolut ingenting. Det här är den tyngsta förlusten i min karriär, säger mittbacken Karol Mets till Sportbladet.

– Klart det känns surt, det är en enorm besvikelse, säger Larsson.

Se matchens höjdpunkter här.

AIK:s finländska mittfältare Saku Ylätupa spelade inte i matchen.

Det gjorde däremot Bate Borisovs finländska anfallare Jasse Tuominen. 76 minuter speltid fick han i det andra mötet mot Rosenborg. Vitryska Bate hade vunnit hemmamatchen med 2–1 men i och med att norska Rosenborg nu var bättre med 2–0 går norrmännen vidare med sammanlagt 3–2.

Det innebär att inga finländare är med när Champions League går in på tredje kvalomgången.