Hoppa till huvudinnehåll

Träffa naturväktarnas experter och se hur en sändning blir till, 1.8 på den nyfikna stadsfestivalen Punkten

Blåbärsris med fyra blåbär växer bland mossa.
Många frågor om blåbär behandlas under sändningen. Blåbärsris med fyra blåbär växer bland mossa. blåbär,mossor,Naturväktarna 2019

Vill du träffa Naturväktarnas experter och se hur en sändning görs? Har du en fråga om djur och natur, eller har du sett något intressant du vill dela med dig av? Ring till sändningen, skicka din fråga eller kom till centrumbiblioteket Ode i Helsingfors 1.8. Naturväktarna sänds direkt från stadsfestivalen Punkten klockan 19.22–21.00.

Anders Albrecht och Jörgen Palmgren svarar på lyssnarnas frågor om djur och natur tillsammans med programledare Annika Ljungberg.

Naturväktarna sänds direkt i Yle Vega och på Yle Arenan torsdagar klockan 19.22–21.00 fram till slutet av augusti.

Skicka din fråga till Naturväktarna

Du kan skicka en bild med din fråga, per e-post till natur@yle.fi.

Under sändningen kan du också ringa till numret 0600 11 12 13. Då är du i kö och när det blir din tur är du med i direktsändningen.

Man får gärna skicka brev och paket till oss – d.v.s. icke levande kryp eller fynd från naturen i en ask. Då kan experterna känna, mäta, lukta och se på fyndet med förstoringsglas och lättare säga vad det är för en art.

Brev, paket eller vykort skickas till Naturväktarna, PB 12, 00024 Yle.

Lyssnarnas frågor med bilder publiceras i vår bildblogg. Det här utdraget innehåller de bilder som behandlas 1.8.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Har du hittat något ovanligt i skogen - fråga Naturväktarna!

    Ställ din fråga om djur och natur till Hans Hästbacka.

    Lyssnarnas frågor om djur och natur besvaras 13.11 kl. 9.16–11.00 av Hans Hästbacka. Du kan delta och ställa frågor via formuläret här, per e-post: natur@yle.fi eller genom att ringa 0600 11 12 13.

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur