Hoppa till huvudinnehåll

Trump erbjuder Putin hjälp med släckningsarbetet i Sibiriens skogsbränder

Bild på en av skogsbränderna som härjade i Sibirien sommaren 2019, tagen ur ett flygplan.
Orsaken till bränderna är den torra och varma sommaren. Bild på en av skogsbränderna som härjade i Sibirien sommaren 2019, tagen ur ett flygplan. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Sibirien

USA:s president Donald Trump har erbjudit Ryssland hjälp med att släcka de enorma skogsbränder som rasar i Sibirien, uppger Kreml i ett pressmeddelande. Trump och Rysslands president Vladimir Putin diskuterade ärendet per telefon på onsdagskvällen.

Enligt Kreml tackade Putin Trump för erbjudandet och sade att de kommer att tacka ja i fall det blir nödvändigt.

Pressmeddelandet betonar att Putin berömde Trumps gest och att han tror att det är ett tecken på att de två ländernas förhållande är på bättringsvägen.

Över 2,7 miljoner hektar mark står i brand i delrepubliken Jakutien och i trakten av Krasnojarsk och Irkutsk i Sibirien.

Röken från bränderna har spridit sig till flera bebodda områden, uppger den ryska nyhetsbyrån Tass. I flera områden har man utlyst nödläge. Sibirien har drabbats svårast.

Ryska myndigheter uppger att bränderna än så länge inte utgör någon direkt fara för bebodda områden. Bränderna rasar huvudsakligen ute i ödemarken, och många av dem kommer man inte ens att försöka släcka.

Enligt Tass är många i de drabbade områdena oroliga för röken. Människor med luftvägsbesvär uppmanas hålla sig inomhus med stängda fönster i mån av möjlighet.

Orsaken bakom bränderna uppges vara en varm och torr sommar i kombination med åskväder och hårda vindar. Somliga befarar att bränderna kommer att ha allvarliga klimatkonsekvenser.

Källor: STT, Tass

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes