Hoppa till huvudinnehåll

USA inför sanktioner mot Irans utrikesminister – Vita huset: Irans agerande "fullständigt oacceptabelt"

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i närbild.
Zarif säger att USA anser honom vara ett hot mot deras agenda. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i närbild. Bild: AFP / Lehtikuva Mohammad Javad Zarif

Vita huset meddelade på onsdagen att USA inför sanktioner mot Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Zarifs eventuella tillgångar i USA kommer att frysas.

USA:s finansminister Steven Mnuchin uppger att detta sänder ett tydligt budskap till Irans ledning att deras agerande under den senaste tiden är fullständigt oacceptabelt.

Iran hävdar att Zarif inte har några tillgångar i USA.

Sanktionerna är också avsedda att begränsa Zarifs möjligheter att resa internationellt. Resor på FN-ärenden är ett undantag, enligt USA.

Dessa sanktioner innebär troligtvis att USA inte har för avseende att fortsätta förhandlingarna kring kärnenergiavtalet JCPOA.

Zarif hade i juli haft ett möte med den amerikanska senatorn Rand Paul i syfte att öppna nya kanaler för avtalsförhandlingar.

“Propagandaminister”

En anonym källa inom Vita huset säger att Zarif snarare är en “propagandaminister” än en utrikesminister, uppger nyhetsbyrån AFP.

Irans utrikesministerium uppger att USA inför sanktionerna eftersom de är rädda för Zarifs förhandlingsförmåga.

Zarif själv kommenterar saken med att säga att USA upplever honom som ett hot mot deras agenda.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes