Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sporten frågar landslagskaptenen Tim Sparv: Vem är världens bästa herrspelare? Vem är den bästa herrlagstränaren?

Tim Sparv ser in i kameran.
Tim Sparv listar sina val och motiveringar gällande världens bästa spelare och tränare för Yle Sporten. Tim Sparv ser in i kameran. Bild: Yle/Sebastian Backman Tim Sparv

Namnen på de spelare och tränare som är med och tävlar om att bli valda till världens bästa är publicerade. Just nu är omröstningen i full gång. Tim Sparv delade med sig av sina val och motiveringar till Yle Sporten.

I onsdags publicerade Fifa listorna över de nominerade herr- och damspelarna samt tränarna som är med och tävlar om att koras till världens bästa. I omröstningen ges lika stor vikt åt fyra olika intressenter inom fotbollen.

En av de fyra är landslagskaptenerna. Yle Sporten passade därmed på att kontakta herrfotbollslandslagets kapten Tim Sparv för att höra vem som får hans röst och varför.

Nedan följer de spelare och tränare som Sparv anser att är värda en röst och varför.

Virgil van Dijk i Liverpool-tröjan.
Virgil van Dijk. Virgil van Dijk i Liverpool-tröjan. Bild: Malcolm Mackenzie/AOP Virgil van Dijk,Liverpool FC,Nederländerna

Bästa herrspelare

1. Virgil van Dijk (NED) – Liverpool

– En av Liverpools viktigaste värvningar det senaste årtiondet. Stark både i luften och på marken. Han har en attityd och aura som smittar av sig.

– Van Dijk har haft en stor andel i Liverpools succé i och med att deras försvarsspel har sett mycket bättre ut än de senaste säsongerna.

– En av orsakerna till varför jag lägger min röst på Virgil är inte enbart för att han är min tidigare lagkamrat utan för att jag tycker att fler individuella priser borde gå till försvarsinriktade spelare.

2. Lionel Messi (ARG) – FC Barcelona

– Det mest beundransvärda med Messi är hans förmåga att hålla en så hög nivå under en så lång period. Även den här säsongen har han fortsatt med att ösa in mål. En enastående fotbollsspelare.

3. Cristiano Ronaldo (POR) – Juventus

– En vinnare och en målskytt som likt Messi varit på toppen i en riktigt lång tid. Hans fysik är beundransvärd och han har de senaste åren lyckats förändra sin spelstil och roll, vilket gjort att han idag är som farligast inne i straffområdet. Gör mål både med huvudet och fötterna, i öppet spel och på fasta situationer.

Jürgen Klopp.
Jürgen Klopp. Jürgen Klopp. Bild: Mark Cosgrove/News Images/AOP Jürgen Klopp,Liverpool FC,Tyskland

Bästa herrlagstränaren

1. Jürgen Klopp (GER) – Liverpool

– Att vinna Champions League rankar jag som kanske den största bedriften bland de olika turneringar som pågår under en säsong. Att Klopp lyckas vinna CL och dessutom utmana Manchester City i Premier League ända till säsongens sista speldag anser jag att är väldigt starkt.

– En tränare med utstrålning och stort engagemang som passar perfekt i en klubb som Liverpool med deras fanatiska supportrar.

2. Pep Guardiola (ESP) – Manchester City

– Svårt att förbise Manchester Citys prestationer den här säsongen. Tre titlar är anmärkningsvärt och det sättet som Guardiola har fått laget att spela på är minst sagt imponerande. En anfallsglad fotboll där Guardiola hela tiden skapar nya trender som andra tar efter. En av de riktigt stora tränarna genom tiderna.

3. Erik ten Hag (NED) – Ajax

– I dagens fotboll så borde det inte vara möjligt för en mindre klubb som Ajax att kunna ta sig till en Champions League semifinal. Men det gjorde de och sättet de spelade på fick svallvågor över hela Europa. En stark comeback även i ligan där det ett tag såg ut som att rivalerna PSV skulle ta hem guldet. Men efter en våldsamt bra avslutning så vann de både ligan och cupen.

Läs mera:

Världens bästa fotbollsspelare ska röstas fram – fjolårets vinnare inte bland de tio kandidaterna

Cristiano Ronaldo och Alex Morgan? Eller Lionel Messi och Megan Rapinoe? Eller kanske någon annan. Internationella fotbollsförbundet Fifa har delgett namnlistorna på spelarna som kandiderar om titeln världens bästa spelare.

Läs också