Hoppa till huvudinnehåll

Bra SFI-dag i Kalevaspelen - totalt sju medaljer

Eljas Aalto vinner 400m
Sibbo Vargarnas Eljas Aalto etta på 400m Eljas Aalto vinner 400m Bild: Lehtikuva friidrott

SFI-friidrottarna hade en fin dag i Kalevaspelen på fredagen. Saldot blev totalt sju medaljer, men chanser fanns till ett ännu bättre resultat.

Det blev två SFI-guld genom Borgå Akilles Sara Kuivisto på 1500m och Sibbo Vargarnas Eljas Aalto på 400m, och SFI-friidrottarna tog ytterligare fyra medaljer.

Första guldet för Sibbo Vargarna på flera år

Finalen på herrarnas 400m var på förhand en helöppen affär med flera SFI-löpare bland guldkandidaterna. IF Sibbo Vargarnas Eljas Aalto startade modigt, ledde hela loppet och kunde ta sin klubbs första guld på mycket länge på 47,79, vilket är Aaltos snabbaste lopp för säsongen.

-Jag hade en sådan attityd att idag löper jag hårt, och ser hur det går. Men man måste vara lite galen för att öppna så hårt. Men målrakan kändes lång och tung.

-Jag vet inte när senaste Sibbo-guldet kom, men jag misstänker att det var Micke Ylöstalo på -80-talet. Vi har samma tränare, Taisto Olenius.

Bakom Aalto tog Ville Lampinen (48,03) silver före Falkens Christoffer Envall (48,07) på bronsposition. Erik Back från HIFK fick nöja sig med en fjärde plats.

Jeanine Nygård missnöjd med silvret på 400m

Efter att guldfavoriten på damernas 400m Milja Thureson skadade sig i heaten talade mycket för ett guld för Jeanine Nygård från IF Drott. Men efter en försiktig start fick Nygård nöja sig med silver bakom HKV:s Amira Chokairy som vann på 55,84.

-En ganska misslyckad tävling, tiden (56,12) var dålig och jag chillade för mycket i början. Jag tog in på slutet men det räckte inte. Men samtidigt är jag tillbaka på prispallen och med tanke på problemen med hälsenorna i våras var det här bra. Men det var ett förlorat silver, sade Nygård.

Sara Kuivisto från Borgå Akilles väntad mästare på 1500m

Det blev östnyländskt guld också på damernas 1500m där Sara Kuivisto relativt enkelt vann. Kuivisto spurtslog Kristina Mäki i guldkampen, och vann på 4.18,00. För Kuivisto var detta redan det sjätte guldet i Kalevaspelen. Och ett sjunde kan det ännu bli i Villmanstrand, där Kuivisto också löper sin paraddistans 800m.

-Spurten kändes gudomligt bra, ett stort tack till Nathalie Blomqvist för draghjälpen sade Kuivisto, som också berättade om sina planer för 800m.

-Taktiken är att springa väldigt fort, och göra det med ett eget lopp, sade den enda guldfavoriten på 800m.

Sara Kuivisto tar FM-guld på 1500m
Sara Kuivisto suverän etta på1500m Sara Kuivisto tar FM-guld på 1500m Bild: Lehtikuva friidrott,Sara Kuivisto

Junioren Nathalie Blomqvist från Falken som skötte om farthållningen så gott som under hela loppet belönades med både FM-brons och ett nytt personligt rekord 4.22,87.

-Jag ville inte att det blir ett taktiklopp så jag beslöt att köra hårt, det fick bära eller brista.

Säsongen för Blomqvist har varit bra med fjärde platsen i junior-EM som största framgång.

-Säsongen har varit jättelyckad fast det kändes lite surt att vara så nära EM-medalj. Men ännu tror jag att jag kan löpa flera sekunder hårdare, sade Blomqvist.

Söderlunds medaljsvit i kula fortsatte

Kulstötaren Tomas Söderlund förlängde sin imponerande medaljsvit i kula till nio medaljer i rad. Söderlund fick upp 17.54 vilket räckte till brons bakom Arttu Kangas (18,33) och Nico Oksanen (17,88 pb).

-Jag vet inte vad som hände idag. Det var säsongens sämsta tävling. Jag var lite försiktig i ringen idag, då jag tappade touchen. Roterarna hade problem så det var väl något med strävheten i kulringen.

Petra Stenman nöjd med dagen

SFI-friidrottarna har tagit 25 medaljer under de två senaste Kalevaspelen, och också i år kan det bli över 20 medaljer. Förbundets sportchef Petra Stenman är nöjd med fredagen även om där fanns ännu mera att ta.

-På herrarnas 400m kunde det ha blivit trippelseger. Och det grämer lite att Jeanine Nygård missade lite taktiskt i damernas final på 400m.