Hoppa till huvudinnehåll

Centerns ordförandeval: Kulmuni vill ge regionernas folk hopp och möjligheter

Katri Kulmuni.
Katri Kulmuni får råd av Centerns hedersmedlem Anna-Liisa Leikkola. Katri Kulmuni. Bild: Yle/ AG Karlsson Katri Kulmuni

Centerns ordförandekandidat Katri Kulmuni vill skapa hopp för människor överallt i Finland. Beslutsfattandet inom Centern måste enligt henne bli smidigare.

Centerns hedersmedlem Anna-Liisa Leikkola håller låda i den lilla parken på Apollogatan i Helsingfors.

Näringsminister Katri Kulmuni ska berätta om sina teser inför Centerns ordförandeval, och på plats är också hennes anhängare från olika håll i landet.

Leikkola har varit med sedan Virolainens och Kekkonens tid och berättar varför Kulmuni är den bästa kandidaten till ordförandeposten.

- Katri är överlägsen. Hon talar många språk och behärskar det här spelet, säger Leikkola.

Modernisera påverkningsmöjligheterna inom Centern

Katri Kulmuni beskriver Centerns situation som mycket svår. Riksdagsvalet gick uselt och reslutatet i EU-valet och det senaste kommunalvalet var heller inte bra.

Hon säger att hon vill skapa hopp för alla människor runtom i landet och modernisera möjligheterna att påverka inom Centern.

Det betyder mindre centraliserat beslutsfattande och bättre möjligheter att vara med och påverka genom olika tekniska applikationer.

Vill ge regionernas folk hopp

Linjemässigt talar Kulmuni om ett stakt budskap som innehåller hopp. Centern måste enligt henne jobba hårdare för att skapa möjligheter för människor, också i regionerna.

Frågor hon vill uppmärksamma är bland annat det dyra boendet i städerna och hur nära hemmet skolorna finns.

- Det är viktigt för Centern att alla kan påverka i sin hemregion. Det här är något som skiljer oss från andra partier.

Utesluter inte samarbete med Sannfinländarna

Centern tros ha tappat en stor del av sitt väljarstöd till Sannfinländarna. Kulmuni säger att det är lätt att skrämma folk och motsätta sig saker och ting.

Centern måste enligt henne vara partiet som kommer med konreta förslag i frågor som intresserar folk.

Kulmuni får också frågan om hon i framtiden kan tänka sig att sitta i samma regering som Sannfinländarna, som kanske fortfarande leds av Jussi Halla-aho.

- Jag tror inte det är bra att kategoriskt säga nej. I en del frågor kan man samarbeta med varandra. Sen har vi olika åsikter i frågor som humanism och mänskliga rättigheter.

Centerns ordförandeval äger rum i Kouvola 7.9. Förutom Katri Kulmuni och Antti Kaikkonen har också Jari Tasanen meddelat om intresse för posten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes