Hoppa till huvudinnehåll

"Det känns bra men konstigt att min mjölk går till någon annans barn" - Jasmin började donera bröstmjölk när hon fick sitt första barn

Kvinna står utomhus och framför sig har hon en barnvagn. Hon ler mot kameran och i sin vänstra hand håller hon en plastmugg med sugrör som innehåller en dryck.
Kvinna står utomhus och framför sig har hon en barnvagn. Hon ler mot kameran och i sin vänstra hand håller hon en plastmugg med sugrör som innehåller en dryck. Bild: Tina Kärkinen/Yle modersmjölk

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har redan i två månaders tid haft akut brist på modersmjölk. Mjölken doneras av ammande mödrar och ges framför allt åt för tidigt födda barn och barn som är sjuka.

Jasmin Heikura är en av de som har erfarenhet av att donera bröstmjölk. Enligt henne ges det inte tillräckligt med information till mödrar om möjligheten att donera mjölk till sjukhus.

- Jag tycker att det är jätteviktigt att ammande mödrar får information om det, eftersom många bär på överflödig bröstmjölk.

Hittade information på Google

Jasmin beslöt sig för att bli donator när hon fick sitt första barn. Det var hennes mamma som tipsade henne om att hon kunde donera bröstmjölk, eftersom hon producerade mer än hon hade användning för.

- Då började jag googla för att hitta information om det, men det finns ganska lite, säger hon.

Hon kände sig manad att bli donator, eftersom hon vet hur väsentligt det är att barn som föds för tidigt eller är sjuka får modersmjölk.

- Man borde tipsa om det vid förlossningssjukhuset eller vid rådgivningen, eftersom den mjölk som produceras de första veckorna är bäst för nyfödda, säger hon.

Kvinna står utomhus och tittar in i kameran och ler.
Jasmin tycker att det är märkligt att det inte ges mer information till mödrar om möjligheten att donera bröstmjölk. Kvinna står utomhus och tittar in i kameran och ler. Bild: Tina Kärkinen/Yle mödrar,modersmjölk,Jasmin Heikura

Inget kan ersätta modersmjölk

Margita Husberg, barnmorska på kvinnokliniken i Helsingfors säger att bristen på bröstmjölk dels kan bero på semestersäsongen, men också på att många inte känner till att man kan donera mjölk.

- Den här sommaren har varit verkligen dålig och vi har istället gett modersmjölksersättning åt för tidigt födda barn.

En kvinna i sjukskötardräkt står framför en entre i glas. På dörren står det "Entré". Kvinnan ser in i kameran. Hon ser nöjd ut.
Margita Husberg säger att flera mödrar kunde donera bröstmjölk eftersom det råder stor brist på bröstmjölk vid HUS. En kvinna i sjukskötardräkt står framför en entre i glas. På dörren står det "Entré". Kvinnan ser in i kameran. Hon ser nöjd ut. Bild: Yle/ Elis Henell hus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Margita Husberg

Inget kan dock ersätta riktig modersmjölk. Husberg säger att modersmjölken bland annat skyddar barnet mot infektioner och enterokolit, en sorts tarminflammation.

En ammande mor kan börja donera bröstmjölk senast tre månader efter förlossningen och graviditeten måste vara uppföljd i Finland om man vill bli donator.

Rökning, narkotikabruk och regelbundet bruk av medicin och alkohol är hinder för donation.

Känslomässig process

För Jasmin har processen med att donera bröstmjölk överlag varit en positiv upplevelse. Hon berättar att hon var nervös i början för att ta kontakt med modersmjölkcentralen, men säger att hon fick ett bra bemötande och att personalen har varit mycket hjälpsam.

- De var väldigt trevliga och gav mig bra råd. De berättade hur jag skulle gå till väga och vad jag kunde förvänta mig så att inget blev oklart, säger hon.

Hon medger dock att det kan uppstå motstridiga känslor när man donerar sin egen bröstmjölk.

- Det är en ganska konstig känsla att min bröstmjölk ska användas av någon annan, men samtidigt är jag glad att jag kan hjälpa andra, säger hon.


Om du är intresserad av att bli donator kan du kontakta modersmjölkcentralen på HUS, antingen per telefon på numret 09 471 73737 eller via HUS hemsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen