Hoppa till huvudinnehåll

Handikappramper gör Sibbo storskog mera lättillgänglig för personer i rullstol – men ta med en medhjälpare!

Rolf Törrönen visar hur folk går runt ett vått område på stigen och trampar upp nya stigar i stället.
Arkivbild. Rolf Törrönen säger att leden i Sibbo storskog är lättillgänglig för människor i rullstol. Rolf Törrönen visar hur folk går runt ett vått område på stigen och trampar upp nya stigar i stället. Bild: Yle/Carmela Walder upptrampad skog

Servicen för besökare vid Sibbo storskog har förbättrats under det gångna året. Bland annat har en del av skogen blivit mer handikappvänlig tack vare en nybyggd rullstolsramp.

Rolf Törrönen, 82, är en van besökare i Sibbo Storskog. Han säger att det nu finns en vandringsled i skogen som nästan är som en idrottsplan och som är väldigt enkel att röra sig på även i rullstol.

- Det är ett bra gjort arbete, säger Törrönen.

Skogsäng i Sibbo storskog
Arkivbild. Leden finns i Sibbo storskog. Skogsäng i Sibbo storskog Bild: Yle/Carmela Walder Sibbo storskogs nationalpark,skogsäng

Leden är 900 meter lång och går från parkeringsplatsen i Sottungsby ända fram till Storträsk i Sibbo. Där finns en grillplats och en toalett.

- Man kommer med rullstol in på wc också, säger Törrönen.

Trots att leden är lättillgänglig anser Törrönen inte att man ska ta sig fram där ensam med rullstol.

- Nog ska man ha en medhjälpare med, säger han.

Hoppas på ökat intresse

Törrönen säger att leden i Sottungsby ligger ganska långt från centrum av kommunen, och att det hade varit bra att bygga leden från Nickby för att göra det lättare för människor att ta sig till den.

- Men där är så hård terräng att det går inte att tänka sig en led där, säger Törrönen.

Törrönen hoppas att den nya handikappvänliga leden ska öka människors intresse för att besöka Sibbo storskog.

- Kom hit om ni har möjlighet att åka bil. Leden börjar riktigt nära parkeringsplatsen i Sottungsby så allt är liksom bakat för er, säger Törrönen.