Hoppa till huvudinnehåll

Också Sveriges Ishockeyförbund anmält till Diskrimineringsombudsmannen – Generalsekreteraren Boustedt pekar på skillnad i de två fallen: "Vår absoluta målsättning är att vi ska vara jämlika"

Sverige-USA, semifinal, OS 2014
Sveriges damlandslag degraderades till B-VM efter årets VM som blev en stor besvikelse. År 2014 spelade de semifinal i OS. Sverige-USA, semifinal, OS 2014 Bild: EPA / All Over Press sveriges damlandslag i ishockey

För en knapp månad sedan var det Sveriges Fotbollsförbund som blev anmälda. Nu är också svenska Ishockeyförbundet anmält till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Pia Sterner, en pionjär inom damhockeyn i Sverige, är den som har gjort anmälan.

Bara några dagar efter att Sveriges fotbollsdamer hade kammat hem VM-bronset anmäldes Svenska Fotbollsförbundet till Diskrimineringsombudsmannen. Detta på grund av skillnader i ersättningar för dam- och herrspelarna.

Då var det kriminologen Nina Rung och jämställdhetsstrategen Peter Rung som gjorde anmälan. På torsdagen blev det klart att också Ishockeyförbundet nu anmälts till DO.

Pia Sterner tog nämligen efter Nina Rung och Peter Rung enligt radiokanalen P4 Värmland.

Ronja Savolainen spelar hemma-VM.
Också Ronja Savolainen har kritiserat förbundet. Ronja Savolainen spelar hemma-VM. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Ronja Savolainen

"Får tacka nej för de har inte råd"

Sterner anser att de ekonomiska förhållandena är så dåliga att spelare inte kan spela.

– Vi alla måste ta ett krafttag för hockeyn så att tjejerna som vill satsa på det här har råd med det, säger Sterner till P4.

– Det är många duktiga spelare som får tacka nej för de har inte råd helt enkelt, fortsätter hon.

– Ska man ha ett riktigt bra landslag i slutändan som kan fightas mot USA och Kanada, då får man nog hosta upp lite pengar för att tjejerna kan utöva den idrott som de verkligen brinner för.

Enligt SVT har Sterner i sin anmälan skrivit bland annat att om inget görs så kommer damerna "inte kunna konkurrera om de ädlaste medaljerna såsom det svenska herrlandslaget ges tillfälle till".

Också den finländska landslagsspelaren Ronja Savolainen har tidigare kritiserat förbundet för den bristande satsningen på damerna.

Inte för stora förhoppningar

Diskrimineringsombudsmannens pressansvarige, Clas Lundstedt, har bekräftat för SVT att en anmälan har gjorts.

Lundstedt menar att det redan pågående ärendet med Fotbollsförbundet kan påverka huruvida anmälan gällande Ishockeyförbundet får en vidare tillsyn.

– Det har kommit in en anmälan i dag. Nu har vi ju en pågående tillsyn som handlar om det här, så man ska kanske inte ha allt för stora förhoppningar om att vi ska inleda ytterligare en tillsyn, säger han till SVT och tillägger:

– Men det kan jag säga, det är inte jag som fattar det beslutet.

För några dagar sedan blev det klart att Diskrimineringsombudsmannen valt att gå vidare med anmälan som gällde Fotbollsförbundet. Förbundet ska nu inom ett par veckor redovisa för herr- och damspelarnas ersättningar.

Tommy Boustedt.
Tommy Boustedt är generalsekreterare för svenska Ishockeyförbundet. Tommy Boustedt. Bild: imago sport/AOP Sveriges damlandslag i ishockey,Tommy Boustedt,Svenska Ishockeyförbundet

Jämlikhet en målsättning för Ishockeyförbundet

Tommy Boustedt som är Ishockeyförbundets generalsekreterare berättar för SVT att de inte hört något från DO.

– Om DO går vidare med ärendet så kommer vi självklart behandla det seriöst. Vår absoluta målsättning är att vi ska vara jämlika.

Boustedt menar att de på förbundet håller med Sterner om att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar. Han pekar ändå på en stor skillnad mellan de två anmälda fallen.

– Vi betalar inte ut några ersättningar till våra spelare, varken herr eller dam. Vi har avtal med ligorna där spelarna är aktiva så att klubbarna betalar ut lön till spelarna när de är på landslagsuppdrag och det är samma för herr- och damspelare.

Även i Finland har ersättningarna för landslagsspelare varit på tapeten. I maj blev det klart att Finlands Bollförbund inte brutit mot lagen trots att de betalat olika ersättningar.

Också Damlejonens ersättning för sitt VM-silver diskuterades i våras. Skillnaden till motsvarande belöning för herrarna var stor men blev mindre då damerna trots allt fick samma ersättning de fått om de vunnit guld.

Läs mera:

Diskrimineringsombudsmannen kräver att förbundet redovisar landslagsspelarnas ersättningar

Senast om två och en halv vecka måste fotbollsförbundet i Sverige presentera siffror för hur dam- och herrlandslagsspelares ersättningar ser ut. Förbundet kan tvingas till korrigeringar om man bryter mot diskrimineringslagen.