Hoppa till huvudinnehåll

Rättspsykologens råd: Lyssna och håll dig lugn om ditt barn berättar om övergrepp

Julia Korkman, docent i rättspsykologi vid Åbo Akademi.
Det begås färre sexuella övergrepp mot minderåriga och andelen av brotten som anmäls ökar, men alla övergrepp anmäls inte, säger rättspsykologen Julia Korkman. Julia Korkman, docent i rättspsykologi vid Åbo Akademi. Bild: Jani Laukkanen Julia Korkman,rättspsykologi,Åbo Akademi

Sexuella övergrepp mot barn blir färre, men fler av brotten anmäls, säger docent i rättspsykologi Julia Korkman. Man måste göra en anmälan om man misstänker att någon har utsatts för ett övergrepp.

I måndags meddelade Helsingforspolisen att de misstänker en man för flera sexualbrott mot barn. Åtminstone tolv minderåriga har utsatts för sexuellt utnyttjande. På fredagen gick polisen ut med att de har fått kännedom om ytterligare fem offer. Den brottsmisstänkte häktades i våras.

Julia Korkman berättar att olika undersökningar, bland annat en skolelevsenkät som gjorts regelbundet sedan 1988, tyder på att förekomsten av sexuella övergrepp mot barn minskar. Samtidigt anmäls fler av brotten.

- Det mesta av det här är ju positivt, men det är klart att det ännu finns en alltför stor andel som går orapporterad, säger hon.

Måste anmälas

Korkman berättar att det som vuxen är viktigt att försöka hålla sig lugn om ett barn berättar att hen har utsatts för sexuellt övergrepp. De vuxnas reaktioner kan skrämma barnet och göra det svårare att berätta om vad som skett.

- Det händer ibland att barn till och med i polisförhör säger att det som var jobbigt var att mamma och pappa blev så arga och ledsna.

Hon betonar att det är viktigt att lyssna på barnet.

- Kanske det bästa man kan göra är att försöka lugnt och sansat lyssna och visa att man tar det här på allvar.

Hon poängterar att det alltid måste göras en anmälan om man misstänker att ett sexualbrott har begåtts. Om man är en vuxen i en ansvarsposition gör man korrekt i att berätta för barnet att en anmälan kommer att göras.

- Man måste göra en anmälan åt polisen enligt lag, det finns ju inga frågetecken där, man har inga alternativ.

Problematiskt med långa rättsprocesser

Korkman lyfter fram längden på rättsprocesserna som ett stort problem för de som utsatts för sexualbrott.

- Det som i Finland är ett jättestort problem, som nog aktivt tror jag tyvärr motverkar det som är helande så att säga i att göra en brottsanmälan är det att våra rättsprocesser räcker så fruktansvärt länge, säger hon.

Det kan trots det vara väldigt viktigt för en person som utsatts för sexuella övergrepp att anmäla brottet, även om det har gått en lång tid sedan det begicks. Korkman har själv varit med om att utreda misstänkta fall av sexuella övergrepp långt efter tiden då de misstänks ha begåtts.

- Min erfarenhet var nog den att det var väldigt viktigt för dem att få berätta vad de hade varit med om.

Enligt henne har det nuvarande samhällsklimatet hjälpt flera som utsatts för sexuella övergrepp för en längre tid sedan att anmäla brotten som begåtts mot dem.

- Det är ingen slump att det kommer fram fler och fler sådana här äldre fall just nu, tror jag, eftersom samhället på sätt och vis är mer lyhört inför de här frågorna.

Vi ser också helt konkret rättsfall där barn blir intervjuade med tolkar som kanske inte är riktigt lämpade för det arbetet.― Julia Korkman, docent i rättspsykologi

Det finns också allt fler brottsoffer som behöver hjälp av en tolk under rättsprocessen, eftersom de hörs på andra språk än finska och svenska. Det finns tolkar som har expertis inom att tolka i rättsprocesser, men den här sortens kompetens är inte ett krav, förklarar Korkman.

- Vi ser också helt konkret rättsfall där barn blir intervjuade med tolkar som kanske inte är riktigt lämpade för det arbetet.

Hon betonar att det finns duktiga tolkar och en utbildning specifikt för tolkar som ska tolka i rättsprocesser. På grund av bristen på kompetenskrav kan ändå expertisen prioriteras bort.

- Det kan ju ofta också vara så att priset avgör vem man anlitar, och det kan ju verkligen bli helt fel.

Läs också