Hoppa till huvudinnehåll

Sista dagen i ASAP Rocky-rättegången avslutad - artisten och de medåtalade frisläppta i väntan på dom

En tecknad bild från rättsalen när rättegången mot Asap Rocky/Rakim Mayers pågår.
Rättegången mot Asap Rocky fortsätter. En tecknad bild från rättsalen när rättegången mot Asap Rocky/Rakim Mayers pågår. Bild: EPA-EFE/Anna-Lena Lindqvist/TT rättegång,A$AP Rocky

I dag fortsatte rättegången mot den amerikanska rapartisten ASAP Rocky och hans två vänner.

Vittnesförhör stod på agendan under fredagens förhandlingar i misshandelsfallet mot ASAP Rocky och två andra åtalade.

Det här har hänt

30 juni Den misstänkta misshandeln när ASAP Rocky och två andra män i hans resesällskap slår och sparkar på en man som ligger på marken sker.

1 juli Ett videoklipp från natten publiceras på nyhetssajten TMZ. Allmänheten får då ta del av den misstänkta misshandeln.

2 juli Artisten och hans två anställda i resesällskapet anhålls efter att han uppträtt på festivalen Smash i Stockholm. Han blir misstänkt för grov misshandel.

2 juli ASAP Rocky publicerar en egen video där det visas att mannen de slår ner och sparkar förföljer dem. Artisten själv säger att de slog och sparkade i självförsvar efter att ha blivit förföljda och provocerade. Han skriver på sin Instagram “Vi kände inte killarna och ville inte ha bråk” i samband med att han publicerar videon.

5 juli ASAP Rocky och de två anställda häktas för att hindra dem från att kunna fly eller åka iväg, vilket anses vara risken med att låta dem gå fria. Brottsrubriceringen ändras till misshandel från grov misshandel.

9 juli Ett upprop om att artisten ska friges startas.

10 juli Efter ett dygn har uppropet till de svenska myndigheterna samlat in 300 000 underskrifter.

19 juli Åklagaren begär förlängd häktningstid. Åtalet ska nu väckas senast den 25 juli.

19 juli USA:s president Donald Trump meddelar på sitt twitterkonto att han ska ringa Sveriges statsminister Stefan Löfven.

20 juli Trump tycker att samtalet med Stefan Löfven var lyckat. Trump vill betala borgen för ASAP Rocky, men det är inte möjligt i det svenska rättssystemet.

25 juli Åtal mot ASAP Rocky och hans två anställda väcks. Inom två veckor ska rättegången äga rum.

Källor: SVT, Aftonbladet, TT

Artisten släpps på fri fot även om domen inte ännu kommit. Domen meddelas 14 augusti klockan 14.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att rapartisten nu är på väg tillbaka till USA.

"Det har varit en tuff vecka, kom hem så fort som möjligt!", skriver Trump.

Tredje rättegångsdagen

Under den tredje och sista rättegångsdagen hördes två kvinnor som bevittnade sammandrabbningen, kompisen till målsägande och ASAP Rockys livvakt.

En krossad glasflaska har en central roll i dramat, åklagaren menar att ASAP Rocky med följe ska ha använt den i misshandeln av målsägande.

Det håller inte artistens försvarsadvokat med om och menar att skadorna skulle vara betydligt värre ifall ASAP Rocky skulle ha slagit den i huvudet på målsägande.
Inte heller de andra svarandes advokater ser användningen av glasflaskan som en reell möjlighet.

Ett vittne säger att ASAP Rocky och hans sällskap plockade upp glasflaskor och attackerade. ASAP Rocky och målsägande ska även ha talat på ett "bråkigt" sätt innan målsägande blev slängd till marken.

Åklagaren diskuterade även ifall ASAP Rocky med följe kan ha agerat i självförsvar. Efter diskussion framgår det att artisten inte ska ha visat tecken på rädsla och därav anser åklagaren att han inte agerat i nödvärn.
Dessutom var ASAP Rocky och hans följe fem till antalet, medan målsägande och hans kompis var på tumanhand. Därmed yrkar åklagaren på att de svarande ska dömas för misshandel av normal grad, där straffpraxis är fängelse i 6-10 månader.

ASAP Rockys försvarsadvokat har med en liknande flaska som den som ska ha kastats på målsägande och ber rätten fundera över skadan den skulle ha gett upphov till ifall vittnesmålet stämmer.

Förhandlingen tar slut kring halv nio, finsk tid. Strax innan halv nio, finsk tid, står det klart att ASAP Rocky och de två andra svarande släpps på fri fot. Jubel ska ha brutit ut i rättssalen.

ASAP Rocky har alltså inte fått en friande dom, men han släpps på fri fot i väntan på dom. Häktningsfrågan har inget med skuldfrågan att göra, skriver SVT. Ifall domen blir fällande kan han exempelvis få en villkorlig dom eller ett lågt fängelsestraff.
Enligt uppgifter till Aftonbladet lämnade artisten landet under kvällen.

Domen meddelas den 14 augusti klockan 14.

Första rättegångsdagen

Åklagaren yrkade på att ASAP Rocky och de två andra åtalade ska dömas för misshandel.

Bland åklagarens bevismaterial fanns flera videoklipp, bland annat från övervakningskameror, samt sms-konversationer mellan artisten och hans sällskap.

Artisten förnekade brott och sade att det rörde sig om nödvärn. Även artistens livvakt och en annan person i hans sällskap förnekar brott.

Målsägande i fallet är en 19-åring ensamkommande man från Afghanistan. Han yrkar på 139 700 kronor i skadestånd för bland annat kränkning, sveda och värk.

Journaler från målsägandens besök på sjukhus visades upp i rätten. Där beskrivs flera mindre skärsår på hans armar. Bilder på hans skador visades också upp.

70 journalister från 40 mediebolag fanns på plats i rättssalen. Även artisten mamma Renee Black fanns på plats.


Andra rättegångsdagen

Under torsdag förmiddag pressades målsäganden med tuffa frågar av de åtalades tre försvarsadvokater.

De krävde svar på frågor som varför målsäganden och hans vän tog kontakt med ASAP Rockys sällskap, försvann en kort stund, och kom tillbaks för att återigen ta kontakt med sällskapet.

Stillbilder som visar att ingen av de åtalade eller livvakten hade en flaska i handen under slagsmålet visades också under rättegången.

På eftermiddagen förhördes ASAP Rocky och de andra två åtalade där de berättade sina versioner av slagsmålet.

ASAP Rocky och de medåtalade utfrågades av åklagaren och målsägandebiträdet. De ställde bland annat flera frågor om den krossade flaskan som ingår i åklagarens bevisning.

ASAP Rocky sade under rättegången att han inte vill ha någon kompensation av rätten för tiden han suttit fängslad om han blir friad. Det enda han vill ha är rättvisa.

Torsdagens rättegång drog ut på tiden under förhöret med målsäganden. Förhör med vittnen som skulle hållas under eftermiddagen sköts upp till fredag, vilket betyder att rättegångstiden kanske måste förlängas.