Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren Siri Fagerudd: Vi har blivit för många för att tystas

Porträttbild på Vegas sommarpratare, skådespelaren Siri Fagerudd
Förr kändes framtiden som det mest skrämmande som fanns. Nu har skådespelaren och Instagrammaren Siri Fagerudd hittat sin plats. Porträttbild på Vegas sommarpratare, skådespelaren Siri Fagerudd Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle Vegas sommarpratare,Yle Vega,skådespelare,siri fagerudd

Vegas sommarpratare, skådespelaren Siri Fagerudd, stod tillsammans med en lång rad kollegor på Södra Teaterns scen och konstaterade: Nu får det vara nog!

Tystnad tagning var den svenska scenkonstens #metoo-markering som var startskottet till tystnadskulturens långsamma uppluckring inom den svenska teater- och filmbranschen.

- Det har pratats mycket om Tystnad tagning sedan vår manifestation i november 2017, men inte tillräckligt. Det här är en diskussion som ständigt behövs.

Nyligen blossade den upp igen i och med dokumentären om Josefin Nilsson.

- Vi behöver påminnas gång på gång om vad en tystnadskultur innebär, berättar Siri Fagerudd.

Ellen (Vivi Lindberg) och Linnéa (Siri Fagerudd) tar en selfie.
Selfie med Vivi Lindberg i samband med tv-serien Vakuum. Ellen (Vivi Lindberg) och Linnéa (Siri Fagerudd) tar en selfie. Bild: Yle / Johanna Grönqvist selfier,Vakuum (tv-serie),vivi lindberg

Många bidrar till den rådande maktordningen

För den nyutexaminerade skådespelaren Fagerudd handlar mycket också om att se sin egen roll i det hela. Allt handlar inte alltid om “alla andra”.

Tiden efter #metoo har också varit en tid för självrannsakan.

- Vi är många som bidrar till den rådande maktordningen och de ohälsosamma strukturerna. Bidrar jag själv? Helt säkert! Det här handlar lika mycket om att jag själv tänker över hur jag behandlar andra.

- Det är lätt att säga ”jag står för systraskapet” och sedan stå och snacka skit om sin motspelare. Jag ser det hela tiden, framför allt hos mig själv - trots att det är svårt att erkänna.

Skådespelaren Siri Fagerudd med en liten flicka i famnen
Siris uppväxt har präglats av kvinnliga förebilder. Här med mamma Wivan Nygård-Fagerudd på väg mot familjens sommarställe i Larsmo. Skådespelaren Siri Fagerudd med en liten flicka i famnen Bild: Privat skådespelare

Svårt att styra upp mot namnstarka skådespelare

23-åriga Siri Fagerudd gör i sommar sina första större jobb efter sin examen från Teaterhögskolan i Stockholm, bland annat spelar hon in en dramaserie i Helsingfors.

– Det lilla jag har sett av arbetslivet så här långt har visat att vi är bra på att fylla i blanketter om jämställdhet och att prata om trygga arbetsplatser.

- Det är förvisso positivt, men vi behöver också fundera på huruvida vi också vågar ingripa i situationer som känns obekväma. Vågar vi säga till när det uppstår sådant som skaver?

Även om min bransch har en tradition av att romantisera smärta och lidande, så kan jag faktiskt inte jobba om jag mår dåligt

Siri säger att det inte helt lätt att komma in och styra upp en inarbetad arbetskultur när man är ny i branschen.

- Hur lätt är det att stå upp mot stora namnstarka skådespelare och regissörer? Betyder det att man blir utan jobb i fortsättningen, undrar Siri.

Hon tror ändå att det är viktigt att våga markera.

- Även om det känns besvärligt tror jag på att vi måste, både för vår egen skull och för andras, våga säga “det där känns inte okej”.

- Det måste inte alltid vara konfrontativt. Det kan också vara en neutralt ställd fråga: “Vad menar du med det där?”

Siri Fagerudd kom in till Teaterhögskolan i Stockholm
Siri har studerat på Teaterhögskolan i Stockholm Siri Fagerudd kom in till Teaterhögskolan i Stockholm Bild: Siri Fagerudd Teaterhögskolan i Stockholm,siri fagerudd

Suktade efter pappas godkännande

Som dotter till kulturpersonligheterna Wivan Nygård-Fagerudd och Johan Fagerudd var skådespelaryrket ingen större överraskning - även om vägen dit har varit kantad av motgångar och besvikelser.

- Att min pappa är skådespelare har varit magiskt, men också mycket komplicerat. Till exempel när jag var tio år och medverkade i små teaterproduktioner suktade jag alltid efter hans godkännande.

- Jag ville ju att han skulle säga att jag var en lysande skådespelare, men sedan när han nästan inte sade något alls tolkade jag det som att jag inte var bra eller ens intressant.

Jag var deprimerad och utbränd, ingenting var värt något, inte ens teatern

Efter varje liten produktion sökte Siri efter hennes pappas godkännande och upplevde sällan något gensvar.

- När vi efteråt har pratat om det här förstår jag hur han resonerade. Han ville inte styra mig, eller blåsa upp mina förväntningar. Jag skulle få välja själv. Och det har jag alltid gjort!

En liten flicka med pippi långstrump-peruk ligger i sängen. Hennes pappa läser en saga till henne.
Just nu bygger Siri Fagerudd sin skådespelarkarriär i Stockholm, men i Österbotten kommer Siri alltid vara “Fagerudds flicko”. Här med pappa Johan Fagerudd. En liten flicka med pippi långstrump-peruk ligger i sängen. Hennes pappa läser en saga till henne. Bild: Privat föräldrar,siri fagerudd

Var deprimerad och isolerade sig

För att slippa höra antydningar om att rida på sina föräldrars rykte sökte sig den 18-åriga Siri till Sverige för att studera skådespeleri.

En väg som kantades av identitetskriser och psykisk ohälsa.

- Jag ifrågasatte allt med mig själv när jag var 19. Under året i Göteborg åt jag väldigt dåligt, isolerade mig från klassen och hade noll självförtroende.

- Jag var deprimerad och utbränd. Ingenting var värt något, inte ens teatern.

Länge rationaliserade hon kring sitt mående. Från flera håll hörde Siri att “det hör till åldern”.

– Jag vet att tröskeln till att söka hjälp kan vara hög, särskilt om de första man pratat med inte tycks förstå. Men för mig har det varit – och är fortfarande – avgörande att ta emot hjälp då jag behöver den.

- Och jag kommer att fortsätta säga det högt tills tabut kring psykiskt illamående inte finns längre, säger Siri.

Att behöva extradoser av serotonin är ingen skam.

- Även om min bransch har en tradition av att romantisera smärta och lidande, så kan jag faktiskt inte jobba om jag mår dåligt. Det är ju helt befängt.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
The Temper Trap: Sweet Disposition
My Funny Valentine: Chet Baker
Ribs: Lorde
Let Me In: Susanne Sundfør
Satisfaction: Rolling Stones
Deep end: Lykke Li
Girls like us: Pins
Words: F.R David
Englishman in New York: Sting

Nyligen publicerat - Vega