Hoppa till huvudinnehåll

"Vi borde tänka på naturen inom alla verksamheter" - indiefestivalen Norpas satsar på biologisk mångfald i år

Ville Laitinen och Ritva Kovalainen vid en tegelvägg.
Enligt Ville Laitinen och Ritva Kovalainen är det en kulturfestival för, i och med naturen. Ville Laitinen och Ritva Kovalainen vid en tegelvägg. Bild: Amanda Vikman/Yle person,festival norpas

Naturens brokiga mångfald ska synas under festivalen Norpas i år. Den tre dagar långa festivalen i Dalsbruk drar igång för åttonde gången och man väntar 3 000 - 4 000 besökare över veckoslutet.

- Naturen, den biologiska mångfalden och miljön den finns i är i kris. Vi tycker att det borde tas i beaktande inom alla verksamheter. Vi lever i sådana tider att vi måste börja tänka om och bättre ta hand om naturen och kulturen, säger Norpasfestivalens ordförande Ritva Kovalainen.

Rent konkret syns det i programmet då till exempel Sanna Kannisto ställer ut sin fågelbilder och berättar om sitt arbete med naturfotografering.

I hennes bilder möts naturfotografering med vetenskapens sätt att framställa naturen.

Ett foto på en fågel taget av Sanna Kannisto.
En av Sanna Kannistos fågelbilder. Ett foto på en fågel taget av Sanna Kannisto. Bild: Sanna Kannisto fåglar

- Mer om djur och matproduktion kommer att tas upp under Sara Ilveskorpis vernissage. Och så kan man också se på grafikern och Ingåbon Maija Albrechts bildverk. Några av dem pryder Norpas programblad och affischer i år, säger Kovalainen.

Hon anser att det är helheten som gör festivalen i Dalsbruk så unik. Konstnärer och musiker står inte bara på scen, utan umgås och samarbetar med publiken på olika sätt.

- Om man upplever hela festivalen så får man så mycket, man kan göra konst, delta och även njuta av otroligt fin musik. Man bjuds också på intelligenta utmaningar, säger Kovalainen.

En ritad bild på en kråkfågel som har ett pärlhalsband i näbben
Maija Albrechts kråkfågel som pryder festivalens programblad. En ritad bild på en kråkfågel som har ett pärlhalsband i näbben Bild: Maija Albrecht konst,maija albrecht

Konstnärsmöte ledde till dokumentärfilm

Under Norpasfestivalen 2015 möttes musikern David Rothenberg från USA och dokumentärfilmaren Ville Tanttu.

Tanttu blev fascinerad av Rothenbergs arbetsmetod - att spela musik tillsammans med näktergalen och många andra djur - och ansåg att det här arbetet måste dokumenteras.

- Så han reste till Berlin och cyklade bakom Rothenberg genom Berlins parker för att följa med hur han och andra musiker jobbade tillsammans med fåglar, säger Ville Laitinen, Norpasfestivalens verksamhetsledare.

Ville laitinen i gjuteriet.
Ville Laitinen förbereder några av volontärerna för dagens arbete. Ville laitinen i gjuteriet. Bild: Amanda Vikman/Yle person,ville laitinen

Visningen under Norpasfestivalen blir den första i Finland, världspremiär hade dokumentären i Berlin under våren.

- Det här resultatet är ett mål med festivalen, det vill säga att föra samman konstnärer, kanske från olika genrer. Och kanske föder det något nytt, säger Laitinen.

Sedan 2017 har Norpas också haft ett gränsöverskridande samarbete med Ryssland. Målet är att artister från Ryssland och Finland möts och samarbetar så att idéer byts ut och förståelsen mellan länderna stärks.

Norpas har till exempel arrangerat två resor till Ryssland där man besökt festivaler och evenemang.

Fram till sommaren 2019 har Norpas fört tre olika konstföreställningar till Ryssland, och hämtat med sig ett tiotal till Finland.

Norpasfestivalen pågår den 2-4 augusti i Dalsbruk.

Läs också