Hoppa till huvudinnehåll

Elsparkcyklist i Åbo bötfälldes för att ha krockat berusad

en röd elsparkcykel.
en röd elsparkcykel. Bild: Antti Lähteenmäki/YLE elsparkcykel

I Helsingfors bötfälldes fyra unga män i onsdags för att de kört med elsparkcyklar på trottoaren. I Åbo blev en man bötfälld efter en kollision med en bil.

Många har irriterat sig på elsparkcyklarna, ibland för att de är felparkerade, andra gånger för att användarna kör oförsiktigt.

Elsparkcyklarna anlände till Åbo och Tammerfors i slutet av maj. Till Helsingfors kom de först.

I början av juli skedde en kollision mellan en personbil och en elsparkcykel i Åbo, där en berusad elsparkcyklist körde mot rött och körde på en bil.

Eftersom en olycka inträffat utredde polisen saken som äventyrande av trafiksäkerheten och som trafikfylleri med motorlöst fordon.

- I sydvästra Finland har det skett sju trafikolyckor där elsparkcyklister krockat med andra trafikanter, säger kommissarie Tuomo Katajisto vid polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Böterna som i veckan skrevs ut i Helsingfors var veterligen första gången som polisen bötfällt någon för att ha kört med elsparkcykel på trottoaren.

Statistiken för trafikbrott och trafikolyckor med elsparkcyklar är ändå svår att tolka eftersom det är ett så nytt fordon.

- Det är inte alltid en självklarhet hur patrullen antecknar förseelsen, säger Katajisto.

Enligt Katajisto får polisen aldrig höra om en stor del av olyckorna, eftersom det är små incidenter som inte rapporteras till polisen.

Elsparkcyklisten kanske besöker jouren men fortsätter sedan sin färd.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel skriven av Eino Kossila.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland