Hoppa till huvudinnehåll

Flygplats i San Francisco förbjuder engångsplastflaskor

Vattenflaskor i plast med blå skruvkork.
San Franciscos internationella flygplats gör sig av med engångsplastflaskor i hållbarhetens namn. Vattenflaskor i plast med blå skruvkork. Bild: lev dolgachov drycker,plast,vatten,konsumtion,ekologi,återvinning,Konsumism,ekologism,plastflaska

San Franciscos internationella flygplats förbjuder försäljning av vatten i engångsplastflaskor.

Flygplatsen kräver att resenärer i fortsättningen hämtar en egen återanvändningsbar flaska som kan fyllas på i flygplatsens vattenautomater.

Förbudet kommer att gälla i flygplatsens alla restauranger, kaféer och varuautomater. Smaksatt vatten påverkas inte av förbudet.

Även andra flygplatser har haft liknande planer på förbud mot plastflaskor, men San Francisco är först i världen med att faktiskt införa ett förbud.

– Vi är, så vitt vi vet, den första flygplatsen i världen som inför det här, säger Doug Yakel, talesperson för flygplatsen till tidningen San Francisco Chronicle.

Hoppa över Twitterpostning

Har du hört? Vi lämnar bort engångsartiklarna! Från och med 20 augusti kan butiker, matställen och flygplatslounger inte längre sälja vatten på flaska. #ZeroWaste, skriver flygplatsen på Twitter.

Förbudet är en del av en femårsplan för att minska flygplatsens koldioxidutsläpp samt nettoenergiförbrukning. Man vill också se mindre plastflaskor bli dumpade på avfallsanläggningar.

Flygplatsen beskriver sig själv som en "branschledare" inom hållbarhet och har installerat solpaneler på flygplatsens tak.

Flygplatsen instruerar även alla resenärer att använda helt komposterbara bestick, inklusive sugrör.

Den ökande plastproduktionen i världen ett storskaligt problem

Den globala plastproduktionen har vuxit snabbt och ligger för närvarande på över 400 miljoner ton per år.

Engångsartiklar svarar för cirka 70 procent av plastavfall i haven.

lintu kuollut muoviin
En fågel som fastnat och drunknat i fiskenät. lintu kuollut muoviin Bild: Paul Glendell/ All Over Press plast,Environmental,Rubbish,Bärstol

Enligt en beräkning av Ellen MacArthur Foundation så kan haven år 2050 bestå av mer plast än fisk i vikt.

Varje år skadas eller dödas en miljon fåglar och mer än 100 000 marina däggdjur genom att trassla in sig i plast eller svälja plast som föda.

Från och med 2021 förbjuds engångsplast i EU och i Kanada.

Plastprodukterna som förbjuds i EU är bland annat sugrör, bomullspinnar och engångsbestick.

Källor: AFP

Läs också