Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s Lotta Kemppinen överraskningsetta på damernas hundring – "jätteglad" Anton Kunnas knep silver i stav

Hanna-Maari Latvala, Lotta Kemppinen och Taika Koilahti i farten.
Lotta Kemppinen i mitten tog guld på 100m Hanna-Maari Latvala, Lotta Kemppinen och Taika Koilahti i farten. Bild: Lehtikuva Hanna-Maari Latvala,Lotta Kemppinen,Taika Koilahti

HIFK:s 21-åriga Lotta Kemppinen skrällde med guld på damernas 100m före favoriten och den mångfaldiga tidigare mästaren Hanna-Maari Latvala.

Latvala var klar statistiketta inför finalen men Kemppinen startade klart bättre och höll Latvala bakom sig med en hundradels sekund då tiderna var 11,65 respektive 11,66. I kampen om bronset var fjolårsettan Anniina Kortetmaa bätte än längdettan Taika Koilahti som var fyra.

HIFK:s Kemppinen var en otippad mästare som var strålande glad efter sin första FM-seger.

– Jag trodde först inte att det var sant, för jag vet att "Hantta" kommer hårt på slutet. Men starten var bra och loppet hölls ihop ända till slutet, säger Kemppinen.

Lotta Kemppinen skall ännu springa 200m på söndagen, men vågar ännu inte lova ett till guld.

– Vi får se, jag har endast sprungit ett 200-meterslopp i år så jag vet inte vad som kommer att hända, säger hon.

Ny medalj för Sibbo Vargarna i stav

Herrarnas stav höll inte så hög nivå, men medaljstriden var desto jämnare. Sibbo Vargarnas Anton Kunnas greppade sin medaljchans genom att ta 511 på första försöket. Hoppet räckte till slut till silver bakom favoriten Tomas Wecksten som vann på 531.

Kunnas hoppade starkt i de kyliga och blåsiga förhållanden med tanke på att han hoppade så nära sitt personbästa som lyder på 515.

Anton Kunnas.
Anton Kunnas. Anton Kunnas. Bild: SUL / Anssi Mäkinen porträtt,anton kunnas

– Jag känner mig jätteglad. FM-silver var klart över förväntningar i svåra vindförhållanden i dag, säger han för Yle Sporten.

– Tekniskt var silverhoppet inte ett perfekt hopp, där finns mycket ännu att förbättra. Men det gick över med styrka och vilja. Jag tror att jag klarar 520 ännu i år, och ett drömresultat för mig skulle vara att gå över 530, fortsätter han.

Karlebyseger på herrarnas 100 m

På herrarnas 100 meter gick segern till Konsta Alatupa. Helt som på damernas hundring var den färska guldmedaljören själv överraskad av sin fart.

Alatupa knep segern med det nya personliga rekordet 10,53. Riku Illukka tog silver och Samuel Purola knep brons.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig det här. Jag tjänstgjorde i Försvarsmakten i vintras och det blev sammanlagt nio månader utan träning. Jag började förberedelserna först i april, berättar Alatupa, som representerar Kokkolan Työväen Urheilijat.

Bästa SFI:are i herrfinalen var Willem Kajander från Borgå Akilles, vars årsbästa 10,71 räckte till för en sjätteplats i tävlingen.

15-årig HIFK-kastare nära skräll i damernas spjutfinal

I damernas spjuttävling såg 15-åriga Vivian Suominen från HIFK att skrällknipa ett brons, då hennes nya personliga rekord 53,10 ännu i den sista omgången var tävlingens tredje bästa kast.

Men med sitt sista försök steg Mikaela Ingbergs adept Julia Valtanen fram och smällde till med ett eget personbästa 54,78, som räckte till för silver.

Segern gick väntat till Heidi Nokelainen och Jatta-Mari Jääskeläinen tog brons.

– Jag var fullt laddad i dag. Det kändes som att ett personbästa inte var omöjligt i dag, säger Nokelainen efteråt. Hennes PB är tre år gamla 62,13.

På lördagen blev Nokelainens bästa kast ändå bara 58,70, som är hennes årsbästa. Målet för sommaren är fortfarande att klara VM-gränsen på 61,50.