Hoppa till huvudinnehåll

Motorbåt och segelbåt krockade på Erstan - två döda och flera skadade

Frivilliga sjöräddningens båt på Erstan.
Frivilliga sjöräddningen för i land de första skadade från olyckan. Frivilliga sjöräddningens båt på Erstan. Bild: Pontus Simonsen Finlands sjöräddningssällskap,sjöräddning,Erstan,sjöolyckor,kollisioner,Själö,motorbåt,segelbåtar,olyckor vid vatten,olycka 3.8.2019 mellan en motorbåt och segelbåt

En motorbåt och en segelbåt krockade på lördag eftermiddag nära ön Päiväluoto, norr om Själö på Erstan.

Båtkrocken på Erstan.
Båtkrocken på Erstan. Bild: Yle / Google Själö,Erstan

Sammanlagt fanns åtta personer ombord på båtarna - fyra vuxna och två barn på segelbåten och två vuxna i motorbåten. Ursprungligen talade Sjöbevakningen om att det funnits sex personer ombord.

Sex personer skadades, varav två allvarligt. Sjöbevakningen uppgav tidigare att de allvarligt skadade, två medelålders män som var ombord på segelbåten, är i kritiskt tillstånd och polisen meddelar senare att de har dött.


Olyckan utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt dödsvållande och grovt vållande av kroppsskada.

Det finns ett barn bland de fyra personer som fick lindrigare skador.

Sjöbevakningen fick larmet kring klockan 14 på lördagen.

– Motorbåten är större, åtminstone 10 meter lång, medan segelbåten är cirka 6-7 meter, uppskattar Sjöräddningscentralens operatör Robin Lindström.

Ingendera båten sjönk i olyckan.


På plats fanns en räddningshelikopter, en läkarhelikopter, Frivilliga sjöräddningens båt, en patrullbåt och en gummibåt från Nagu sjöbevakningsstation, brandbåtar och en polisbåt.

De första skadade fördes i land före klockan 15. En dryg timme senare hade alla skadade förts i land och räddningsoperationen avblåstes.

Räddningspersonal på brygga
Räddningspersonalen står redo på bryggan i Airisto. Räddningspersonal på brygga Bild: Pontus Simonsen gästhamnar,airisto

Orsaken till olyckan är ännu oklar.

- Det var vackert väder och ett öppet havsområde, säger Lindström.

Bägge olycksbåtarna bogseras till Nagu sjöbevakningsstation i Pärnäs, där man ska utreda olyckan. Olycksutredningscentralen deltar i utredningarna.

Artikeln har uppdaterats med information om att en person har dött. Artikeln uppdaterades ytterligare 23:35 med uppgifter om att de båda som tidigare befann sig i kritiskt tillstånd har dött.