Hoppa till huvudinnehåll

Nya demonstrationer väntas i Moskva i dag - över tusen greps i förra veckans demonstration

Demonstrant grips av poliser i Moskva.
Demonstrant från förra veckans protest. Demonstrant grips av poliser i Moskva. Bild: EPA demonstration,Moskva

I dag väntas nya protester i Rysslands huvudstad. Moskvas oppositionsanhängare fortsätter kräva att deras kandidater får ställa upp i lokalvalet i september.

Demonstranter har inte fått något tillstånd av myndigheterna att demonstrera.

Förra veckan grep polisen hundratals människor i samband med en demonstration som oppositionen ordnade i Moskva .

En domstol i Moskva sade på fredag att 88 personer hade tagits i förvar i samband med förra veckans protester och att ytterligare 332 hade fått böter. Polis grep nästan 1 400 personer vid protesten förra lördagen.

Många av oppositionsledarna, inklusive Alexej Navalnyi, är nu fängslade.

Lyubov Sobol, en av de uteslutna kandidaterna, sa till Reuters att demonstrationerna skulle fortsätta tills myndigheterna backade.

"Det kommer inte att lösas förrän de förstår att människor kräver politisk representation som tar hänsyn till deras egen åsikt och vilja, " sade Sobol, som hungerstrejkar.

Demonstranter riskerar 15-års fängelse

Ryska brottsutredare har inlett en förundersökning om "massupplopp" efter lördagens demonstrationer, som enligt nyhetsbyrån Reuters kan ge de anklagade 15 års fängelse.

Oppositionens kandidater hävdar att de tvingats ta sig igenom "en djungel av byråkrati och nya regler" bara för att sedan nekas tillstånd att ställa upp i valet.

Myndigheterna har krävt att obundna kandidater måste samla in 5 000 anhängares underskrifter för att registrera sig, men när de lyckats med det här har myndigheterna påstått att många underskrifter förfalskats.

Källor: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes