Hoppa till huvudinnehåll

Pargasband som hyllar The Beatles uppträder på den största Beatles-festivalen i världen: "Jag kan ännu inte fatta det"

bandmedlemmar i she's leaving home poserar med allvarliga miner framför deras instrument med en stenvägg i bakgrunden
Bandmedlemmarna från vänster till höger: Anton Elmvik (bas), Oliver Tschernij (trummor och keyboard), Riddo Ridberg (keyboard) och Myyri Ruokolahti (sång). bandmedlemmar i she's leaving home poserar med allvarliga miner framför deras instrument med en stenvägg i bakgrunden Bild: Yle/Jasmine Nedergård ensembler,The Beatles,Hyllningsband,oliver tschernij

Den internationella festivalveckan Beatleweek i Liverpool, Storbritannien, är världens största evenemang för Beatlesfans. 70 band från över 20 länder deltar och fans från över 40 olika länder besöker festivalveckan varje år. I år är det också Pargasbandet She's Leaving Homes tur.

- Alltså det är ju jättespännande att vi ska åka. Jag har ännu inte riktigt fattat det, att vi faktiskt ska åka till Liverpool, säger Oliver Tschernij som spelar trummor och keyboard i bandet.

Bandet spelar endast låtar av The Beatles, och gör det på sitt eget speciella vis. De kan kallas ett slags hyllningsband till The Beatles.

Kvinnlig sångerska och inga gitarrister

Men det finns skillnader. När bandet skapades ville man inte bara kopiera originalsoundet rakt av. Istället har man nu satsat på en kvinnlig sångerska, Myyri Ruokolahti, och keyboardar istället för gitarrister.

Det ska bli jättespännande att spela på de platser som stora band genom tiderna har spelat på.― Myyri Ruokolahti, sångare i bandet She's Leaving Home

Basisten Anton Elmvik och Oliver Tschernij har spelat länge tillsammans, och tycker om att tillsätta funkrytmer i låtarna. De kan egentligen inte riktigt låta bli det.

- Jag tror inte att åtminstone Oliver och jag skulle låta lika bra om vi faktiskt försökte likna The Beatles, säger Elmvik.

"Kommer säkert vara en rolig och tacksam publik i Liverpool"

Alla bandmedlemmar ser framemot att få uppträda på festivalveckan, som de fått stöd av Svenska Kulturfonden för att få delta i.

Festivalen pågår från 21 till 27 augusti.

Mångsysslaren Riddo Ridberg, som spelar keyboard i bandet, har både varit till Liverpool förut, och också till den legendariska nattklubben Cavern Club, där The Beatles gjorde 292 uppträdanden mellan 1961 och 1963.

Men han har aldrig besökt festivalen, och nu kommer han med de andra bandmedlemmarna också få spela under festivalen.

- Det kommer nog vara jätteroligt att se på alla andra band och Myyri får se till att sjunga rätt ord, då alla kommer kunna alla ord till alla låtar. Det kommer säkert vara en rolig och tacksam publik.

Yle Åboland besökte bandet när de övade inför konserterna. Så här lät det då:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland