Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stadsbliotek – ett gratis vardagsrum med mer än bara böcker och hyssjande fingrar

Maria Udd med sin treåriga dotter Wilma Udd spelar memory i spelrummet i biblioteket. I bakgrunden syns lekrummet.
Maria Udd spelar memory med sin treåriga dotter Wilma. Maria Udd med sin treåriga dotter Wilma Udd spelar memory i spelrummet i biblioteket. I bakgrunden syns lekrummet. Bild: Yle/Markus Bergfors bibliotek,maria udd

För Maria Udd och dottern Wilma har Vasa stadsbibliotek varit en viktig mötespunkt för att träffa andra barn och vuxna. I Yle Österbottens sommarserie besöker vi gratis sommarnöjen och biblioteket stod i tur.

Runt om i städerna och byarna står de, år efter år, troget med öppna dörrar för barnfamiljer, skolklasser, studerande, pensionärer, rika, fattiga, vänner som möts på kaffe och ensamma som söker gemenskap i böckernas värld.

Även om de flesta känner till biblioteken är det kanske lätt att man glömmer bort att det faktiskt är ett gratis vardagsrum för alla och att biblioteken innehåller mer än bara böcker att låna.

Maria Udd och hennes dotter Wilma besöker ofta huvudbiblioteket i Vasa. Maria uppskattar bibliotekets mångsidighet och att det är en social mötespunkt.

– Här finns ett lekrum och ett spelrum och så böcker att bläddra i och låna. Och så träffar man folk när man kommer hit. När jag var mammaledig var jag här ganska ofta, så då fick Wilma träffa andra barn och jag fick också träffa andra vuxna och prata av mig, säger Maria Udd.

Vasa huvudbibliotek fotograferat från utsidan med grönskande lindar omkring.
Vasa stadsbibliotek. Vasa huvudbibliotek fotograferat från utsidan med grönskande lindar omkring. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,bibliotek,vasa huvudbibliotek

Wilma säger att hon tycker om att leka i lekrummet i biblioteket.

– Det är roligt att hoppa på de där klossarna, säger hon.

Brukar du läsa någonting och vad är din favoritbok i så fall?

– Jo, den som jag läser nu. Pettson och Findus.

Maria tycker det är väldigt viktigt att biblioteket finns och att det finns gratis böcker som alla får låna.

– För oss har böcker varit en viktig del i vardagen. Vi läser mycket hemma och jag märker att det är bra för henne, för fantasin och språkutvecklingen, berättar Maria Udd medan Wilma bläddrar vidare i sin bok.

Vad brukar ni göra på biblioteket?

– Det beror lite på vad Wilma vill göra. Senaste gångerna har hon velat spela sällskapsspel och kolla vad det finns för böcker. Och ofta tycker hon om att springa omkring. Det är ju ganska stort det här biblioteket. Ibland är det bara för mig att springa efter och hålla koll på var hon är, säger Maria Udd och skrattar.

Gratis sommarnöjen i Österbotten – här är era bästa tips

Karleby

Larsmo

 • Köpmanholmen (fritidsområde)

Jakobstad

 • Aspegrens trädgård
 • Fäboda (fritidsområde)
 • Gamla hamn

Pedersöre

Nykarleby

 • Storsand (badstrand)

Vörå

Korsholm

Vasa

 • Kråknäsgrunden (grillplats)
 • Metvikens lekpark
 • Sandö (badstrand)

Närpes

Kaskö

 • Kaskö stad

Kristinestad

 • Kanonviken
 • Fågeltornet i Sideby
 • Kilen
 • Lauhanvuori Nationalpark (Kauhajoki och Storå)

Övriga saker att göra

Biblioteken har förändrats

Tanja Fagerholm jobbar som bibliotekspedagog vid huvudbiblioteket i Vasa. Enligt henne har biblioteken förändrats mycket under de senaste 20–30 åren.

– Det har blivit mer som ett vardagsrum. Hit kommer all slags människor och folk för att umgås. Det har blivit mer av en mötesplats och inte bara det här tysta och försiktiga stället dit man kommer för att låna böcker, säger Fagerholm.

Förutom böcker, lek- och spelrum erbjuder biblioteket olika evenemang och aktiviteter åt barn och unga, berättar Fagerholm. Och berättar att de bland annat haft sagostunder under sommaren som de erbjudit gratis ute i parkerna.

Tanja Fagerholm vid barnavdelningen vid Vasa stadsbibliotek.
Bibliotekspedagog Tanja Fagerholm. Tanja Fagerholm vid barnavdelningen vid Vasa stadsbibliotek. Bild: Yle/Markus Bergfors bibliotek,tanja fagerholm

Även om biblioteken idag är mycket mer än bara ett ställe där man lånar böcker, återkommer Fagerholm ändå till hur viktigt hon tycker det är att det finns en plats med fysiska böcker.

– Kanske för att jag själv är uppväxt med fysiska böcker, men jag tror att det är jätteviktigt för läskunnigheten att man faktiskt läser böcker. Att man kan bläddra i böcker och gå i hyllorna och plocka och kanske fastna för en bokserie, säger Fagerholm.

Jag tror att det är jätteviktigt för läskunnigheten att man faktiskt läser böcker.― Bibliotekspedagog Tanja Fagerholm

Men Fagerholm säger att det ändå är viktigt att biblioteken går mot nyare tider också.

– Vi försöker hela tiden att hitta på nya sätt att locka hit folk och försöka förnya oss samtidigt som vi också håller kvar det traditionella biblioteket.

Yle Österbottens sommarserie "Gratis sommarnöjen" hör du direkt i Yle Vega på onsdagar 9.33–10.00. Har du tips på egna gratis sommarnöjen i Österbotten kan du skicka in dem till osterbotten@yle.fi. Kolla in kartan här nedan så hittar du alla tips som kommit in.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten