Hoppa till huvudinnehåll

Blågröna alger finns i Pojoviken, men de trivs inte och vägrar att blomma

Gumnäs strand i Pojo, morgondis.
De som simmar i Pojoviken säger att de inte brukar uppleva blågröna alger som blommar. Gumnäs strand i Pojo, morgondis. Bild: Yle / Linus Westerholm Pojo,Pojo, Raseborg,Västnyland,Pojoviken

I Pojoviken kan man ta ett dopp utan att bekymra sig för blågröna alger. En specialforskare säger att det är en tusendollarsfråga varför det är möjligt, när hav och insjöar på andra håll är gröna av algblomning.

Det finns blågröna alger i Pojoviken, men av någon orsak är situationen sådan att de inte blommar.

Specialforskare Jonna Engström-Öst vid yrkeshögskolan Novia i Ekenäs har några teorier: näringsämnen och salthalten.

Det mest sannolika är att förhållandet mellan kväve och fosfor inte är gynnsamma för cyanobakterier, som blågröna alger egentligen heter.

- De vill ha mycket fosfor och de behöver inte konkurrera om kväve. Cyanobakterier är som ärtväxter och sälg, de kan binda kväve från luften. Huvudsaken är att de får fosfor, då kan de blomma.

Kraftig saltskiktning är inget för blågröna alger

En annan teori är att salthalten i Pojoviken är skiktad.

- Cyanobakterier trivs på djupt vatten, på tio till tolv meters djup. Och om de måste röra sig i kraftig salthaltsskiktning så kan det hända att de inte trivs.

Finns det en risk att blågröna alger börjar blomma i Pojoviken i framtiden?

- Nej, jag tror inte att den risken är stor. Det måste ske stora förändringar innan det blir stora förekomster av blomning i Pojoviken.

Blågröna alger förmultnar och ställer till med problem

Allmänheten varnas för att bada i vatten med blågröna alger, man ska inte heller låta hundar vistas i vatten med algblomning.

Jonna Engström-Öst.
Specialforskare Jonna Engström-Öst. Jonna Engström-Öst. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,jonna engström-öst

Jonna Engström-Öst anser att det finns ett betydligt allvarligare problem med blågröna alger än att de är giftiga för människor och djur.

- Då algerna blommat färdigt så sjunker de, förmultnar och använder syre. Det är enorma mängder med alger som sjunker så det är en stor orsak till att det är syrebrist i Östersjön.

Blågröna alger är egentligen inte alger, därför kallar Engström-Öst dem för cyanobakterier.

- De är bakterier som innehåller klorofyll och de har ett blått pigment som ger en blåaktig lyster. Så man ska inte blanda ihop dem med så kallade riktiga alger.

Blågröna alger överlever människan

Riktiga alger, eller makro- och mikroalger, kan man se med blotta ögat eller med mikroskop.

Blåstång är en makroalg, i havet finns också massor av mikroalger som man inte ser utan mikroskop.

- Vattnet är grumligt eftersom det växer mikroalger här, säger Engström-Öst om vattnet vid Knipans badstrand i Ekenäs.

Mikroalgerna är en naturlig del av ekosystemet.

En grön soppa av alger i Ingå skärgård.
Så här såg det ut i en del av Ingå skärgård den 21 juli 2019. En grön soppa av alger i Ingå skärgård. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå skärgård

Cyanobakterierna är här för att stanna, säger Engström-Öst.

- De är väldigt anpassningsbara. De var en av de första organismerna på jordklotet, så de har haft miljarder år av tid att anpassa sig. Så de kommer att överleva oss.

Läs också