Hoppa till huvudinnehåll

Mika Ojala frälste FC Inter i slutminuterna – Åbolaget tog vara på Ilves poängtapp och steg upp i tabelltopp

Mika Ojala.
Mika Ojala. Mika Ojala. Bild: All Over Press Mika Ojala,FC Inter Åbo

Det är ett nytt lag som toppar fotbollsligatabellen. FC Inter lyckades slå IFK Mariehamn med uddamålet på hemmaplan och då Inter samtidigt skrällkryssade mot RoPS i Tammerfors stod det klart att Åbolaget nu ligger etta i ligan.

En välförvaltad straffspark i den 83:e spelminuten. Mer än så krävdes inte för att säkra tre poäng i Kuppis på söndagen.

Det var Mika Ojala som pangade in bollen och gav Åbolaget segern över IFK Mariehamn. De åländska gästerna hade själv tidigare under matchen ett läge att ta ledningen från straffpunkten, men Keaton Isaksson misslyckades med sitt försök.

– Mariehamn försvarade väldigt tätt och gjorde livet riktigt surt för oss idag, det måste jag ge dem en eloge för. Ett mål räckte idag, säger Inters Aleksi Paananen i Ruutus tv-intervju.

FC Inter har nu inkasserat 33 poäng på 18 matcher den pågående säsongen och har dessutom +13 i målstatistiken. Det innebär att Åbolaget ligger etta i fotbollsligan, även om tvåan Ilves har samlat lika många poäng.

Tammerforslagets målskillnad ligger nämligen på endast +11.

Kryss för både Ilves och KuPS

Det var många som hade väntat sig att Ilves skulle ha tagit maximala tre poäng på söndagen, då ligatian RoPS stod för motståndet i Tammerfors. Men det var gästerna som inledde rivigare.

Lucas Lingman gav RoPS 1–0-ledningen före pausvilan. Fyra minuter in i den andra halvleken satte Matias Tamminen 2–0.

Ilves lyckades ändå rädda poäng framför hemmapubliken. Lauri Ala-Myllymäki reducerade bara fem minuter efter Tamminens mål. På stopptid kvitterade Baba Mensah dusten då han pangade in bollen.

Kryss blev det också för ligafyran KuPS, som stod värd för Helsingfors IFK. Också där var det gästerna som inledde vassare, då Jabar Sharza pangade in 1–0 redan efter sju minuter.

Petteri Pennanens mål i matchens 53:e minut såg ändå till att det blev ett oavgjort resultat mellan lagen.

I bottenstriden blev KPV utan poäng borta mot FC Lahti. Karlebylaget fick spela i numerärt underläge efter att Hendrik Helmke dragit på sig sitt andra gula kort för matchen två minuter före pausen.

Med 13 minuter kvar av matchen satte Jeronimo Amione sedan 1–0-målet för värdarna, som räckte hela vägen. Slutresultatet alltså en uddamålsseger för FC Lahti.

Läs också