Hoppa till huvudinnehåll

Mrs Bighill singers sjunger a capella - "Vi gräver i den andliga sångskatten"

Mrs Bighill singers.
Mrs Bighill singers består av Heidi Storbacka, Mattias Björkholm, Rebecca KM Ekman, Rasmus F. Forsman, Anders Sjölind, Fanny Sjölind, Daniela Strömsholm, Staffan Strömsholm och Sarah Tiainen. Mrs Bighill singers. Bild: Niklas Storbjörk Jakobstad

Vokalgruppen Mrs Bighill singers fyller tio år och har precis gett ut sin andra skiva. Nu får rösterna ensamma bära upp sångerna. Vi kommer närmare dem vi sjunger för, det finns ingen teknik eller några instrument emellan oss, säger Fanny Sjölind.

Skivan Tro är vokalgruppens andra, och nu är det bara rösterna som talar. Från svängig gospel med storband har gruppen gått till att sjunga på svenska.

Sjunga var som helst

Tanken slog rot redan för tre år sedan säger gruppens ledare, Heidi Storbacka, Mrs Bighill. Tanken var att utmana sig själva som sångare, men också att kunna ställa sig upp och sjunga var som helst.

- Det fanns en tanke om att vara mera portabel och inte vara beroende av ljudutrustning och instrument.

Men visst kändes det svårt till en början säger Fanny Sjölind.

- Det har varit utmanande att börja bära hela musiken på egen hand. Men jag tror att vi har gått framåt allihopa. Nu måste vi verkligen lyssna på varandra och hitta en gemensam klang på ett helt annat sätt, säger Sjölind.

Inget att dölja sig bakom

När man sjunger a capella hörs allt, det finns inget att dölja sig bakom säger Storbacka. Men tanken var också att alla medlemmar skulle göra sitt yttersta i sin stämma. Att åter gå in i studion för att spela in ger också en annan förståelse.

- Man hamnar att lyssna och fundera över vad det riktigt är som vi gör. Allting kommer fram på ett helt annat sätt och man märker nya saker i arrangemangen, det är en wow-känsla, säger Storbacka.

Skivan Tro består av fjorton andliga sånger i nya arrangemang. En riktigt tantskiva säger Storbacka och skrattar.

- Det låter ju hemskt, men jag är ju tant själv. Men det är ganska gammal musik och det ligger i tiden. Vi är inte de första, många med oss ger ut äldre andlig musik just nu, säger Storbacka.

En tantskiva med nya arrangemang

Skivan innehåller välbekanta psalmer som Blott en dag och Bliv du hos mig och lite nyare andliga visor. Det finns också lite nyskrivet material.

- Vi gräver i den andliga sångskatten, säger Storbacka.

- Men alla arrangemang är nyskrivna, säger Sjölind.

Det är gruppen själv och Lavi Öst som står för arrangemangen, det finns en stor kompetens i gruppen säger Storbacka. För Mrs Bighill singers består av duktiga och erfarna sångare.

Storbacka säger att hon lyssnat mycket på världsberömda a capellagrupper som The Real Group.

- Där är vi inte ännu, då borde vi öva mera. Men det är bra att ha mål och förebilder.

Medlemmarna är alla erfarna sångare men bosatta runt om i Svenskfinland. Mrs Bighill singers träffas ett par gånger om året för att öva tillsammans. Det krävs att medlemmarna också jobbar på egen hand med materialet säger Fanny Sjölind.

Komma som man är

Budskapet är viktigt för gruppens medlemmar och Fanny Sjölind säger att a capellasång passar alldeles speciellt bra för att tolka de gamla andliga sångerna.

- Jag tycker att det är fint när vi bara kommer med våra röster. Det känns som om vi kommer närmare dem vi sjunger för, det finns ingen teknik eller några instrument emellan oss. Vi kommer som vi är, säger Sjölind.

Heidi Storbacka säger att budskapet binder samman gruppen, medlemmarna har samma tanke om vad det vill göra musikaliskt.

- Skivan heter Tro och den förra heter Kom hem. Vi tror att människor har en gudslängtan och den vill vi sjunga om. Det finns hopp, tröst och glädje, säger Storbacka.

Vänner för livet

Tron binder också medlemmarna samman, det som började som ett sångprojekt har gjort medlemmarna till mycket mera än kollegor, de har blivit nära vänner.

När alla träffas har de roligt tillsammans och mat, god mat spelar en viktig roll säger Fanny Sjölind.

- Vi skrattar mycket och äter mycket. Speciellt choklad och andra godsaker. Det är alltid mycket ståhej kring ätandet, säger Fanny och skrattar.

- Det överraskade mig att vi fått en så djup och nära gemenskap. Vi har blivit vänner för livet, säger Heidi Storbacka.

Läs också