Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaugs ”galna” utmaning gav otrolig utdelning – tog NM-guld på 10 000 meter med den femte bästa tiden genom tiderna

Therese Johaug.
Therese Johaug. Therese Johaug. Therese Johaug,längdskidåkning

Therese Johaug är norsk mästare på 10 000 meter. Längdåkningsdrottningen klockade in 32.20,87 på de norska mästerskapstävlingarna på söndagen – den femte bästa tiden på distansen av en damlöpare i Norge någonsin.

Det var för en dryg vecka sedan som det klarnade att Therese Johaug skulle ställa sig på startsträcket i de norska mästerskapstävlingarna i friidrott den här helgen. Orsaken? Att man måste göra något ”crazy” ibland, sade Johaug själv.

Galet eller inte blev tävlingen på söndagseftermiddagen en fullträff för Johaug. Den tiofaldige VM-guldmedaljören i längdåkning korsade mållinjen som etta med den bästa tiden någonsin i en NM-final.

– Det var otroligt trevligt att testa sig själv. Jag hade hoppats att sätta nytt personbästa, och det gjorde jag, säger Johaug efteråt för NRK.

Inför tävlingen medgav längdåkaren att hon var ”nervös” i NRK:s intervju. Johaug inledde sedan loppet urstarkt och rev genast upp en lucka ner till resten.

Kanske jag ska vara med nästa år igen?

– Det var kanske lite orutinerat av mig. Jag tänkte bara att jag skulle kunna testa på att gå för en smäll, och så blev det en smäll. Trevligt, säger hon.

Även om Johaugs tid var en av de bästa någonsin är hon inte helt nöjd med prestationen.

– Löptekniken var inte den bästa. Men samtidigt var det trevligt att få pröva sig på en annan gren. Kanske jag ska vara med nästa år igen? Tiden gick överraskande snabbt med tanke på att det var 25 varv, säger hon.

Tiden var dessutom endast en halv minut från kvalgränsen till friidrotts-VM i Doha. Resultatet skulle också ha räckt till för en klar seger i Kalevaspelen, där Johanna Peiponen tog FM-guld på fredagen med tiden 33.59,63.