Hoppa till huvudinnehåll

Blandade känslor när Lurens sommarteater tackar för årets säsong: "Det är som en känslomässig baksmälla"

Christina Mickos, Katarina Nikkanen och Lasse Candé
Från vänster Christina Mickos, Katarina Nikkanen och Lasse Candé. Christina Mickos, Katarina Nikkanen och Lasse Candé Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,Lurens sommarteater,lasse candé

Säsongen för Lurens sommarteater är packad och klar. Den sista föreställningen gavs på lördag och besked om nästa säsong kommer redan på torsdag.

Kulisserna har redan hunnit plockas ner när Yle Östnyland besöker Lurens på måndagsmorgonen. På nedersta raden på den snurrande läktaren sitter Christina Mickos.

- Genast på lördag efter den sista föreställningen så städade vi undan det som var löst, säger Mickos som är ordförande för Östra Nylands Ungdomsförbund.

Mickos, som också själv i år har stått på scen, berättar att säsongen har varit lyckad men att det samtidigt känns tomt att lämna föreställningarna bakom sig.

- Det blir lite som någon slags baksmälla, en känslomässig baksmälla, när föreställningarna tar slut.

Något färre besökare

Årets pjäs Juntjävlar drog över 5 000 besökare. En liten minskning från tidigare år. Ostadiga väderprognoser har möjligen haft en inverkan.

- Prognoserna har lovat regn och folk är nog lite väderkänsliga. Om det är utlovat lite regn så blir man hemma, säger Christina Mickos.

Årets pjäs var inte heller någon barnpjäs så barnfamiljerna uteblev. Mickos berättar att de var medvetna om att pjäsvalet skulle innebära ett färre antal besökare.

Chrisitna Mickos
Christina Mickos är ordförande för Östra Nylands Ungdomsförbund men stod även på scenen i år. Chrisitna Mickos Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,Lurens sommarteater,juntjävlar

- Lurens ambition är att vara konstnärligt mångsidig och utmana oss själva och inte gå där ribban är lägst och publikfria. Istället vill vi erbjuda den östnyländska publiken och de som vill komma hit på olika upplevelser.

Mickos berättar att pjäsen har fått mycket god respons.

- Den har berört människor. Obekanta i läktaren har kunnat komma ner och ta i handen eller krama och tacka och berätta att de blev berörda. Det får en att tänka att man verkligen har gjort någonting viktigt.

En stor familj

På bänken brevid Mickos sitter även skådespelarna Katarina Nikkanen och Lasse Candé.

Nikkanen är ett bekant ansikte för många Lurens besökare. Årets pjäs blev hennes åttonde. Nikkanen berättar att hon är mycket nöjd och att hon har fått mycket fin respons för sin roll som Eivor.

- Det är så ljuvligt att folk känner igen en och kommer fram och tackar för det som man har gjort. Det känns otroligt bra. Det är en ljuvlig känsla.

Katarina Nikkanen
Katarina Nikkanen gjorde en av sista största roller i årets pjäs. Katarina Nikkanen Bild: Yle/ Stefan Paavola Lurens sommarteater,Lovisa,teaterkonst,sommarteatrar,amatörteatrar,juntjävlar

Nikkanen berättar att samhörigheten och gemenskapen bland de medverkande är en av orsakerna att hon år efter år väljer att vara med.

- Det är en viss stämning på Lurens och det kommer man inte ifrån. Vi blir som en familj och sammansvetsas. Det är så skönt att få vara med i en sådan här produktion.

Lasse Candé håller med. Candé stod i år för första gången på Lurens scen. Han spelade en mindre roll och ser glatt tillbaka på sommaren.

Lasse Candé
Lasse Candé stod på Lurens scenen för första gången. Lasse Candé Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,Lurens sommarteater,lasse candé

- Den har varit jättebra och jag har tyckt mycket om det här. Det har varit mycket roligt att vara uppe på scen, säger han.

Både Nikkanen och Candé skulle gärna vara med i nästa års produktion men det återstår ännu att se.

Ledtråd om nästa år

Trots att årets säsong precis avslutats så snurrar mångas tankar kring nästa års pjäs. De första nyheterna om nästa års pjäs kommer redan denna vecka.

- Nu vågar jag säga att vi är så långt att vi denna veckas torsdag kommer ut med ett pressmeddelande, säger Mickos.

Än så länge är Mickos väldigt hemlighetsfull. En sak kan hon ändå avslöja.

- Samma sak två år i rad blir det nog inte.

Den inkommande veckan ska gänget ännu samlas för några talkokvällar och i början på nästa år sparkar repetitionerna i gång igen inför nästa säsong.

Läs också