Hoppa till huvudinnehåll

Demokratiska presidentkandidater riktar skarp kritik mot Trump efter masskjutningar

Texasdemokraten Beto O´Rourke talar framför Walmart-affären där 20 personer dödades i en masskjutning dagen innan.
Texasdemokraten Beto O'Rourke återvände till hemstaden El Paso efter masskjutningen på lördag. Texasdemokraten Beto O´Rourke talar framför Walmart-affären där 20 personer dödades i en masskjutning dagen innan. Bild: EPA Beto O'Rourke,El Paso

Flera demokratiska presidentkandidater riktar hård kritik mot president Donald Trump efter helgens dödliga masskjutningar i USA.

Skjutningen i Texas genomfördes av en gärningsman som med stor sannolikhet drevs av invandringskritiska motiv.

Demokraternas presidentkandidat Beto O´Rourke anklagar president Donald Trump för att genom sin retorik kring migranter och asylsökande drivit fram den typen av rädsla och reaktion som bevittnades i El Paso på lördag. Tv-kanalen CNN frågade O´Rourke om han betraktar Trump som vit nationalist.

- Ja, det gör jag. Det som Trump sagt både som kandidat och som president lämnar inget utrymme för tolkning, sade O´Rourke och syftade bland annat på Trumps kommentarer om mexikaner som våldtäktsmän och invandrare som parasiter.

Amy Klobuchar: Trump lovade jobba för striktare vapenkontroll men vek ner sig

Senatorn Amy Klobuchar, också hon med i kampen om demokraternas presidentkandidatur, kritiserade Trump på Twitter och hänvisade till ett samtal hon säger sig haft med presidenten efter masskjutningen i Parkland, Florida, i fjol.

- Efter Parkland besökte jag Vita Huset för att tala för strängare vapenlagar med presidenten. Presidenten sade nio gånger att han vill ha striktare bakgrundskontroller för vapenköp i hela landet. Följande dag mötte han med vapenlobbyn NRA och vek ner sig.

Elizabeth Warren skrev på twitter att “det är dags att kalla vit nationalism vid dess rätta namn - inhemsk terrorism.” Warren anklagade också Trump för att “befrämja rasism.”

Cory Booker, ytterligare en av aspiranterna till demokraternas presidentnominering, skred inte heller på orden.

- Trump bär ett ansvar, eftersom han piskar upp hat och fördomar. Han har aldrig på allvar fördömt vit makt-rörelsen, sade Booker.

Trump: Det är mentalt sjuka individer som bär skulden - hatet har ingen plats i vårt land

President Donald Trump kommenterade inte anklagelserna på söndag. I en kort kommentar till medierna berömde han polisinsatserna, uttryckte sina sympatier med offer och anhöriga och sade att “hatet inte har någon plats i vårt land” och att han lovade ta itu med situationen.

President Donald Trump och Melania Trump återvänder till Washington efter ett veckoslut i Bedminster, New Jersey.
President Trump och hans fru Melania Trump återvände till Washington på söndag kväll efter att ha tillbringat veckoslutet i Bedminster, New Jersey. President Donald Trump och Melania Trump återvänder till Washington efter ett veckoslut i Bedminster, New Jersey. Donald Trump,Melania Trump

Trump gjorde också en koppling mellan masskjutningarna och mental ohälsa.

- Det handlar om mental ohälsa. Det är personer som är mentalt sjuka.

Källor: CNN, New York Times, ABC