Hoppa till huvudinnehåll

Demokratiska presidentkandidater riktar skarp kritik mot Trump efter masskjutningar

Texasdemokraten Beto O´Rourke talar framför Walmart-affären där 20 personer dödades i en masskjutning dagen innan.
Texasdemokraten Beto O'Rourke återvände till hemstaden El Paso efter masskjutningen på lördag. Texasdemokraten Beto O´Rourke talar framför Walmart-affären där 20 personer dödades i en masskjutning dagen innan. Bild: EPA Beto O'Rourke,El Paso

Flera demokratiska presidentkandidater riktar hård kritik mot president Donald Trump efter helgens dödliga masskjutningar i USA.

Skjutningen i Texas genomfördes av en gärningsman som med stor sannolikhet drevs av invandringskritiska motiv.

Demokraternas presidentkandidat Beto O´Rourke anklagar president Donald Trump för att genom sin retorik kring migranter och asylsökande drivit fram den typen av rädsla och reaktion som bevittnades i El Paso på lördag. Tv-kanalen CNN frågade O´Rourke om han betraktar Trump som vit nationalist.

- Ja, det gör jag. Det som Trump sagt både som kandidat och som president lämnar inget utrymme för tolkning, sade O´Rourke och syftade bland annat på Trumps kommentarer om mexikaner som våldtäktsmän och invandrare som parasiter.

Amy Klobuchar: Trump lovade jobba för striktare vapenkontroll men vek ner sig

Senatorn Amy Klobuchar, också hon med i kampen om demokraternas presidentkandidatur, kritiserade Trump på Twitter och hänvisade till ett samtal hon säger sig haft med presidenten efter masskjutningen i Parkland, Florida, i fjol.

- Efter Parkland besökte jag Vita Huset för att tala för strängare vapenlagar med presidenten. Presidenten sade nio gånger att han vill ha striktare bakgrundskontroller för vapenköp i hela landet. Följande dag mötte han med vapenlobbyn NRA och vek ner sig.

Hoppa över Twitterpostning

Elizabeth Warren skrev på twitter att “det är dags att kalla vit nationalism vid dess rätta namn - inhemsk terrorism.” Warren anklagade också Trump för att “befrämja rasism.”

Hoppa över Twitterpostning

Cory Booker, ytterligare en av aspiranterna till demokraternas presidentnominering, skred inte heller på orden.

- Trump bär ett ansvar, eftersom han piskar upp hat och fördomar. Han har aldrig på allvar fördömt vit makt-rörelsen, sade Booker.

Trump: Det är mentalt sjuka individer som bär skulden - hatet har ingen plats i vårt land

President Donald Trump kommenterade inte anklagelserna på söndag. I en kort kommentar till medierna berömde han polisinsatserna, uttryckte sina sympatier med offer och anhöriga och sade att “hatet inte har någon plats i vårt land” och att han lovade ta itu med situationen.

President Donald Trump och Melania Trump återvänder till Washington efter ett veckoslut i Bedminster, New Jersey.
President Trump och hans fru Melania Trump återvände till Washington på söndag kväll efter att ha tillbringat veckoslutet i Bedminster, New Jersey. President Donald Trump och Melania Trump återvänder till Washington efter ett veckoslut i Bedminster, New Jersey. Donald Trump,Melania Trump

Trump gjorde också en koppling mellan masskjutningarna och mental ohälsa.

- Det handlar om mental ohälsa. Det är personer som är mentalt sjuka.

Källor: CNN, New York Times, ABC

Läs också