Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäsbon Eric Roos fick problem med värkande vad i triathlon i Kasnäs - ”Jag slickade i mig salt och kunde löpa i mål”

Porträttbild på Eric Roos.
Eric Roos har gjort ett tiotal olympiska triathlon. Porträttbild på Eric Roos. Bild: Christoffer Westerlund / Yle triathlon,idrott,triathlet,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,eric roos

Eric Roos kom i mål på femte plats i olympisk triathlon i Kasnäs. Roos fick problem med kramp i vaden och det gjorde att han fick bita ihop för att klara tävlingen.

Tävlingen ordnades på lördagen (3.8). Segern gick till Juha-Matti Halonen före Anton Nyqvist och Aleksi Eskelinen.

I olympisk triathlon gäller det att först simma en och en halv kilometer, sedan cykla 40 kilometer och avsluta med att löpa tio kilometer.

I tävlingen i Kasnäs hade arrangörerna av praktiska skäl förlängt cykelmomentet med fem kilometer, tävlingsdeltagarna cyklade alltså 45 kilometer.

Eric Roos placerade sig på femte plats i tävlingen och förbättrade sitt rekord igen.

- Det gick mer än bra, jag förbättrade min tid från i fjol på två timmar och 35 minuter till två timmar och 22 minuter. Jag rent av krossade mitt gamla rekord, ler han.

Slickade i sig salt

Han fick lite problem med den ena vaden då han bytte från cykling till löpning. Hela vaden krampade och det gjorde riktigt ont.

- Det gällde att bita ihop och efter det gick det fint.

- Jag bestämde mig att jag startar lite långsammare, men det blev snabbt ändring i det när jag hörde att det börjar komma folk bakifrån.

Han blev passerad av två löpare och då bestämde han att det var dags att öka på takten.

- Jag ropade efter salt vid de två depåerna där fanns längs rutten.

Triathlon i Zurich.
Det kan bli trångt vid starten i triathlon. (Arkivbild) Triathlon i Zurich. triathlon

Roos berättar att han hällde salt i båda handflatorna vid båda depåerna.

- Sedan slickade jag i mig salt och drack lite sportdricka på det och så småningom lättade mina problem och jag kunde löpa i mål i min normala takt.

Han säger att vaden värker lite, men eftersom han jobbar som urmakare får han sitta på sin arbetsstol då han jobbar och på så sätt får vaden vila.

Började för fyra år sedan

Roos, som i dag är 41 år, började med triathlon för ungefär fyra år sedan. Han har hunnit genomföra ett tiotal triathlonlopp, de flesta av dem har varit olympiska triathlonlopp.

Då jag ställde mig första gången på startstrecket hade jag ingen aning om vad jag hade gett mig in på― Eric Roos, triathlonist

- Jag tyckte triathlon verkade intressant. Jag hade ju sysslat lite med alla tre grenar och att kombinera de här tre grenarna verkade roligt och utmanande.

- Då jag ställde mig första gången på startstrecket hade jag ingen aning om vad jag hade gett mig in på, småskrattar han.

Han säger att det första triathlonloppet gav mersmak.

- Jag hade sparat så mycket krafter att jag kom över mållinjen. Det var också min målsättning att klara loppet.

Tävlar utan taktik

Eric Roos säger att han har så pass bra grundkondition att han inte brukar lägga upp någon speciell taktik inför varje tävling.

- Jag brukar känna efter hur kroppen mår i början. Jag har varit i super trim i varje triathlon jag gjort.

- I olympisk triathlon är tävlingssträckorna sådana att om man är i skick behöver man inte lägga upp någon taktik, säger han.

Han säger att han klarar av att ligga på full gas i de ungefär två timmar och 20 minuter en olympisk triathlon tar för honom.

Eric Roos har förbättrat sitt rekord för varje triathlon han gjort.

Triathlon för barn

Normalt kopplar man triathlon till något som vuxna män och kvinnor sysslar med. Numera är det också möjligt för barn att prova på triathlon.

Eric Roos berättar om en triathlontävling i Lojo som hans nio år gamla son Emil Roos deltog i för en tid sedan.

- I barnens triathlon är åldersgaffeln 7 till 15 år. Där simmar man 25 meter, cyklar fyra kilometer och löper 500 meter. Det var riktigt roligt att följa med den tävlingen.

Han berättar att det i området kring simstadion ordnas triathlon där en förälder och ett barn tävlar tillsammans.

- Det gör man då i barnets takt och man kommer samtidigt i mål. I den tävlingen ordnas simmomentet i bassängen på simstadion och då får man ju simma i varmt vatten, säger Eric Roos och konstaterar att det skulle vara trevligt att prova på det tillsammans med sonen.

Resultaten från Kasnäs triathlon finns på arrangörernas webbplats.

Läs också