Hoppa till huvudinnehåll

En VM-spjutbiljett återstår och förbundet ger Tero Pitkämäki mer tid: "Jag tror att spjutet kan flyga rätt så långt"

Tero Pitkämäki siktar på VM.
Tero Pitkämäki tävlade senast i Åbo den 5 juni 2018. Tero Pitkämäki siktar på VM. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tero Pitkämäki

Spjutkastaren Tero Pitkämäki har inte tävlat på 14 månader men är fortfarande med i spelet om en VM-plats. 36-åringen behöver så småningom få till ett tävlingskast på 83 meter för att kunna bli vald. Träningschef Kari Niemi-Nikkola är optimist men konstaterar samtidigt att Lassi Etelätalo just nu ligger bra till i kampen om den tredje blåvita spjutbiljetten.

Tero Pitkämäki har på grund av skadeproblem inte tävlat på över ett år men har fortfarande förhoppningar om att kunna knipa en biljett till friidrotts-VM i månadsskiftet september-oktober.

Friidrottsförbundet har redan tilldelat Oliver Helander och Antti Ruuskanen var sin VM-plats. Ytterligare en blåvit biljett står alltså på spel och förbundets träningschef Kari Niemi-Nikkola har fortfarande förhoppningar om att Tero Pitkämäki, som har sju mästerskapsmedaljer, ska kunna lägga nyporna på den.

– Jag snackade med Teros team och såg också honom kasta på träning. Det var en utomordentlig möjlighet att få information om hur det ligger till i dagsläget.

– Det finns inga hälsomässiga problem och han kan prestera rätt bra på träning. Tero får själv bestämma om och när han tävlar. Jag tror att spjutet kan flyga rätt så långt, säger Niemi-Nikkola.

Kari Niemi-Nikkola är förbundets träningschef.
Kari Niemi-Nikkola är förbundets träningschef. Kari Niemi-Nikkola är förbundets träningschef. Bild: Pekka Sipola friidrott,kari niemi-nikkola

För att kunna väljas till VM behöver Pitkämäki senast den 6 september på tävling prestera en båge som mäter minst 83 meter.

31-årige Lassi Etelätalo imponerade i Kalevaspelen med sitt vinnarkast som mätte 84,11 meter. Toni Kuuselas personbästa är 83,40-meterskastet i Åbo i början av juni.

"Lassi Etelätalo ligger bra till"

Lyckas inte Pitkämäki ta sig tillbaka med goda resultat konkurrerar Etelätalo och Kuusela om den tredje herrplatsen. Niemi-Nikkola vill inte exakt definiera hur långa kast det krävs av Pitkämäki för att valet ska falla på honom.

– Jag låter bli att spekulera i det. Det är nämligen också möjligt att även Kuusela och Etelätalo ännu hinner förbättra sina resultat. Det är ändå helt klart att Tero måste kasta över 83 meter på tävling. Först efter det börjar diskussionen om vilken kastare som har klarat VM-gränsen får en biljett och vilka två som får agera reserver.

– Utifrån våra kriterier ligger Lassi Etelätalo bra till. Hans meritlista från i år ser bäst ut.

Artikeln bygger på Yle Urheilus text Missä nykykunnossa on Tero Pitkämäki? Urheiluliiton pomo katsasti tilanteen: "Uskon, että siinä vaiheessa keihäs lentää aika pitkälle".

Vem borde få den sista spjutbiljetten?

Lassi Etelätalo
55.5% (176 röster)
Tero Pitkämäki
40.1% (127 röster)
Toni Kuusela
4.4% (14 röster)
Antal avgivna röster: 317