Hoppa till huvudinnehåll

Hög sly försämrar trafiksäkerheten på Kabbölevägen: "Helt plötsligt har du någon framför bilen och det är inte så trevligt"

En kvinna står vid en vägkant och pekar ut på buskarna brevid vägen.
Den höga slyn som ställvis sträcker sig nära vägen oroar ortsbon Britt-Lis Henriksson-Sederholm. En kvinna står vid en vägkant och pekar ut på buskarna brevid vägen. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,väg,Vägren,britt-lis henriksson-sederholm

Vägen ner till Kabböle är krokig och kurvig. Förutom skarpa kurvor får bilisterna nu även akta sig på grund av dålig sikt. Längs vägrenen reser sig högt buskage som skymmer sikten.

Det är uppehållsväder och mitt på ljusa dagen då Yle Östnylands reporter kör längs Kabbölevägen i Lovisa. Det är ypperligt före att köra men trots det är resan ner till Kabböle inte så trevlig.

Längs vägrenen reser sig höga buskar och sikten är på flera ställen dålig. Speciellt dålig är den i många kurvor.

En väg med mycket sly kring vägrenen.
Sikten är mycket dålig i flera kurvor. En väg med mycket sly kring vägrenen. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,väg,Vägren,kabböle

Bilister får vara på alerten för att vid behov vara beredda att snabbt trycka på bromsen. På ett flertal ställen är det omöjligt att se vad som finns bakom kurvan.

Högt buskage problemet

Ett sådant ställe är kurvan vid korsningen till Häggbackavägen. Där träffar Yle Östnyland ortsbon Britt-Lis Henriksson-Sederholm. Hon kör ofta längs Kabbölevägen.

- Det är ganska dålig sikt på många ställen. Här rör sig allt från lastbilar till fotgängare så man skulle önska att sikten, i alla fall i kurvorna, skulle vara betydligt bättre.

Speciellt problematisk är slyn. Gräset intill vägen har nyligen slagits men buskaget blev orört.

En kvinna står på en vägkant mellan vägen och en stor buske.
Slyn har vuxit till sig i flera år och är på många ställen flera meter högt. En kvinna står på en vägkant mellan vägen och en stor buske. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,väg,Vägren,britt-lis henriksson-sederholm

- Det är ungefär en och en halv vecka sedan gräset har slagits. Då slog dom ungefär en halv meter från vägen in mot diket men all sly blev kvar.

Slyn är flera meter hög och reser sig som en vägg vid vägrenen. Förutom dålig sikt är Henriksson-Sederholm även orolig för djur som villar ut sig på vägen.

- Det är inte bara att man inte ser vem som kommer emot eller vem som rör sig på vägen. Här finns mycket älgar, hjortar, rådjur och vildsvin. Helt plötsligt har du någon framför bilen och det är inte så trevligt. I synnerhet inte när vi går mot mörkare tider.

Tillstånd för att röja

Den höga slyn är inte ett nytt problem för i år. Längden på slyn skvallrar om att den inte har klippts ner på flera år.

- Både sälg och alar växer snabbt men om man ser på höjden så ser man att det är flera år sedan det är gjort, säger Henriksson-Sederholm.

En vägkant.
Gräset intill vägen slogs ner för ungefär en och en halv vecka sedan men slyn blev orörd. En vägkant. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,väg,Vägren,kabböle

I fjol tog några ortsbor saken i egna händer och röjde en del i området kring kurvan vid Häggbackavägen för att öka på trafiksäkerheten. Men det är inte heller en långvarig lösning.

- Man ska ha vissa tillstånd för att få göra det men och andra sidan anser jag nog att säkerhet går framför tillstånd.

Buskar klipps ner bara vart tredje år

Årligen klipps vägrenarna ner för att öka trafiksäkerheten och för att förbättra sikten. Hur ofta det sker beror på vägens storlek.

Tuomas Vasama, enhetschef för underhåll vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Sydöstra Finland, berättar att mindre vägar, så som Kabbölevägen, klipps ner en eller två gånger per år.

Läget borde förbättras ännu under sommaren― Tuomas Vasama, enhetschef vid NTM-centralen.

- Större buskar klipps ner med tre års mellanrum. Gräs och mindre växtlighet klipps ner årligen.

Exakt när slyn längs Kabbölevägen nästa gång röjs ner kan Vasama inte svara på. Läget kring vägen kommer ändå att ses över ännu en gång detta år.

- Vi kommer att ännu en gång klippa ner gräset och växtligheten längs vägen och se över konditionen på vägen så läget borde förbättras ännu under sommaren, säger Vasama.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland