Hoppa till huvudinnehåll

Hongkong lamslås av storstrejk och protester mot Kina

Aktivister som på måndagen demonstrerar för fjärde dagen i rad, försöker nu lamslå staden genom storstrejker och protestaktioner
ktivister som på måndagen demonstrerar för fjärde dagen i rad, försöker nu lamslå Hongkong genom storstrejker och protestaktioner Aktivister som på måndagen demonstrerar för fjärde dagen i rad, försöker nu lamslå staden genom storstrejker och protestaktioner Bild: EPA-EFE/CHAN LONG HEI Hongkong

Stora delar av Hongkong lamslogs på måndagen mitt under morgonrusningen på grund av strejker och protester mot Kina och stadens ledning. De massiva protesterna som började för två veckor sedan, fortsätter trots att Kina dagligen trappar upp sina hot om ett militärt ingripande.

Tusentals aktivister - många med svarta masker över sina ansikten - trängde ner i metron, in i bussar och in på flygplatsområdet för att orsaka så stor oro som möjligt.

Det uppstod bråk och handgemäng på många håll, men förvånansvärt många som försökte ta sig till sina jobb uttryckte sitt stöd för aktivisterna.

- Rörelsen kommer helt säkert att eskalera om regeringen inte reagerar på folkets missnöje, konstaterade en tjänsteman som kallade sig Leung då han försökte ta metron till jobbet.

Tiotusentals vanliga Hongkongbor, bland dem tjänstemän, chaufförer, piloter och flygvärdinnor anslöt sig samtidigt till spontana strejker, vilket är högst ovanligt i en sådan affärsvänlig stad som Hongkong.

Protester blir en demokratirörelse

Demonstrationerna mot stadens ledning började för drygt två månader sedan då stadens impopulära ledning med regeringschefen Carrie Lam i spetsen, försökte driva igenom ett lagförslag som bland annat skulle ha inneburit att folk som åtalas i Hongkong kan ställas inför rätta i Kina.

Även mer försiktiga och konservativa Hongkongbor upprördes av tanken på att deras rättigheter kunde urholkas av Kinas statligt styrda och notoriskt partiska rättsväsende.

Protesterna som blev de största någonsin har undan för undan förvandlats till en bredare proteströrelse mot Kina och dess fortsatta försök att urholka demokratin i den forna brittiska kronkolonin.

Hongkongs ledare Carrie Lam befinner sig under enormt tryck både från Kina och sina egna landsmän
Hongkongs ledare Carrie Lam befinner sig under enormt tryck både från Kina och sina egna landsmän Hongkongs ledare Carrie Lam befinner sig under enormt tryck både från Kina och sina egna landsmän Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,Carrie Lam

Det illustreras av kabinpersonalens förbund som stöder strejken på grund av oron för att medlemmarnas rättigheter ständigt försvagas.

- Regeringen har struntat i folkets krav under de senaste 50 dagarna och har använt polisen för att kväsa våra röster, vilket har fått otaliga Hongkongbor att förtvivla, säger förbundet i ett uttalande.

Pastorn Monica Wong som deltar i protesterna säger att det är ytterst ovanligt att folk våga strejka i en stad som Hongkong.

- Det finns ett psykologiskt motstånd mot strejker. Jag förstår verkligen hur en del strejkande kommer att sättas under enormt tryck av sina chefer, för strejker påverkar alla medborgare, sade den 40-åriga pastorn.

Hot om militärt ingripande

Stadens ledning drog tillbaka det ytterst impopulära lagförslaget men den har vägrat att definitivt och offentligt överge förslaget helt.

Regeringschefen Carrie Lam fördömde demonstranterna i en presskonferens där hon kallade läget "mycket farligt."

- Så här omfattande störningar har allvarligt undergrävt lag och ordning och försätter vår stad i ett mycket farligt läge, sade Lam utan att ge efter en tum.

Kina och landets massmedier har samtidigt blivit allt aggressivare gentemot demonstranterna och många medier skrev under veckoslutet om behovet att krossa aktivisterna med alla tänkbara metoder.

Demokratiaktivister river ner polisens annons vid en metrostation i Hongkong
Demokratiaktivister river ner polisens annons vid en metrostation i Hongkong Demokratiaktivister river ner polisens annons vid en metrostation i Hongkong Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong

Kinas militära ledning har allt mer öppet signalerat sin vilja att gripa in mot "de outhärdliga oroligheterna" om militären ombeds att göra det

Polisen i Hongkong tyr sig också till allt mer hårdhänta metoder, men det tycks bara har stärkt aktivisternas moral och motstånd.

Polisen har under de senaste dagarna börjat använda gummiklädda kulor och låtit bli att ingripa mot gangstrar från stadens kriminella, så kallade triader som har angripit aktivister.

Källor: Reuters, AFP, South China Morning Post

Läs också