Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Pulkkinen är ute efter kontrakt i Schweiz – får en månad på sig att övertyga Ville Peltonen

Teemu Pulkkinen spelade förra säsongen i Vitryssland.
Teemu Pulkkinen spelade förra säsongen i Vitryssland. Teemu Pulkkinen spelade förra säsongen i Vitryssland. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Teemu Pulkkinen

För ett år sedan gav ishockeyspelaren Teemu Pulkkinen efter sex säsonger upp NHL-drömmen och återvände till Europa. Efter en säsong i KHL har Pulkkinen inte lyckats komma överens med någon ny klubb, men nu finns en lösning i sikte. I en månad ska finländaren provspela med Ville Peltonens Lausanne i hopp om att kunna lira till sig ett NLA-kontrakt.

Den schweiziska NLA-klubben Lausanne HC meddelar på sin webbplats att Pulkkinen ska provspela med klubben i en månad. Överenskommelsen innebär att 27-åringen även kommer att spela CHL-matcher med laget. I början av september ska parterna ta ställning till ett eventuellt kontrakt.

I Lausanne får anfallaren sällskap av vårens VM-guldmedaljör Petteri Lindbohm. En annan VM-guldmedaljör, Ville Peltonen, fungerar som chefstränare för laget.

83 NHL-matcher

Pulkkinen slog igenom på allvar då han var 18 år. Säsongen 2010–11 blev det hela 18 + 36 = 54 poäng på 55 matcher i FM-ligalaget Jokerit. Samma säsong valdes Pulkkinen till årets nykomling.

Sommaren 2013 tog Pulkkinen klivet över Atlanten och försökte ihärdigt nå NHL-drömmen. Pulkkinen representerade fyra NHL-organisationer och fick på sex säsonger spela 83 NHL-matcher. Säsongen 2014–15 vann Pulkkinen i farmarligan AHL både grundseriens och slutspelets skytteliga.

Sommaren 2018 lämnade Pulkkinen Nordamerika efter att inte ha fått något attraktivt NHL-erbjudande. Han kritade på ett ettårigt KHL-kontrakt med Dinamo Minsk. I KHL blev det säsongen 2018–19 15 + 14 = 29 poäng på 50 matcher.

Pulkkinen har även spelat en VM turnering. I Kari Jalonens VM-lag 2016 imponerade Pulkkinen ändå inte.