Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson gör debut i Diamond League: "Jättehäftigt, som att bli klar för EM eller VM"

Camilla Richardsson firar.
Camilla Richardsson har hittat storformen i sommar – det har bäddat för högklassiga tävlingar resten av säsongen. Camilla Richardsson firar. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Hon skulle ha tävlingspaus – nu blir det i stället en start i Diamond League för Camilla Richardsson. "När tränaren Jukka Keskisalo ringde sa jag att vi skiter i mellanveckan, det går inte att tacka nej till Diamond League", säger den uppspelta hinderlöparen.

I Camilla Richardssons väggkalender i hemmet i Vasa finns sensommarens och höstens höjdpunkter inprickade: Superligan i Bydgoszcz, Sverigekampen i Stockholm och VM i Doha.

För några dagar sedan fick hon också plita in ett nytt evenemang: Diamond League i Birmingham den 18 augusti. Det står skrivet med röda bokstäver bredvid en stor diamant som illustration.

Kalendern är minst sagt fullspäckad – men det fanns inte på kartan för Richardsson att tacka nej till Diamond League.

– Jag har sett på Diamond League och Golden League sedan jag var ett barn och tänkt att det vore häftigt att få delta. Nu får jag det, säger en leende Richardsson.

Beskedet betyder två saker för Richardsson: dels får hon skippa den tilltänkta tävlingspausen, dels går det inte längre att dubblera i lag-EM. Därför ställer hon inte upp i loppet på 5 000 meter i Bydgoszcz. Hon löper bara hinder.

– Det finns bara roliga tävlingar på schemat nu, som man vill lyckas i. Diamond League är jättehäftigt, det är som att bli klar för EM eller VM.

Camilla Richardsson stretchar.
Richardsson hinner också dra andan i Vasa då och då – trots att det blir runt 200 dagar på annan ort det här året. Camilla Richardsson stretchar. Bild: Yle/Sebastian Backman Camilla Richardsson

"Lär inte behöva dra"

Richardsson har en kanonsäsong på gång och har putsat sitt hinderrekord med sju sekunder, till 9.35,27.

Men i Diamond League är det andra sfärer som gäller.

Då 3 000 meter hinder stod på schemat senast i Eugene i juni löpte kenyanskan Beatrice Chepkoech i mål som etta med tiden 8.55,58. Fjorton löpare hade bättre tider än Richardssons personbästa.

Vasa IS-löparen Richardsson förväntar sig ett stenhårt lopp i Birmingham.

– Nå, jag lär inte behöva dra.

Hur lägger du upp taktiken?

– Eftersom det är Diamond League är det många som öppnar tufft och vill hålla sig i täten. Det kan hända att jag löper sist länge och sedan börjar plocka löpare som tröttnar. Jag tänker gå ut hårt, men inte dumt.

Inget besked om Helander

Spjutkastaren Oliver Helander är också sugen på att tävla i Diamond League i Birmingham, men om Raseborgskastaren får en plats i tävlingen är fortfarande oklart.

På tisdagskvällen kunde varken tränaren Glenn Lignell eller managern Harri Halme säga mer om Helanders situation.

Helander har återhämtat sig från en skada den senaste tiden och närmar sig tävlingsform. Om inte Helander får tävla i Birmingham tävlas det också i spjut i GP-tävlingen i Esbo samma dag.

Oliver Helander i blå t-skjorta och med en neutral min.
Oliver Helander har varit skadedrabbad i sommar. Oliver Helander i blå t-skjorta och med en neutral min. Bild: Tomi Hänninen Oliver Helander