Hoppa till huvudinnehåll

Carl Lewis kräver jämställd lön för kvinnor inom idrotten – riktar samtidigt stenhård kritik mot Donald Trump: ”Vi har en rasistisk president”

Carl Lewis ser förvånad ut.
Carl Lewis. Carl Lewis ser förvånad ut. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Carl Lewis

Friidrottslegendaren Carl Lewis gjorde sin åsikt väldigt tydlig angående jämställdheten inom idrotten – och USA:s president Donald Trump. Lewis kritiserar sitt lands president i hårda ordalag.

Lewis gav Trump en ordentlig känga, när han på en presskonferens inför de Panamerikanska spelen bads kommentera lönejämlikheten inom idrotten.

– I USA finns det enormt med problem. Vi har en rasistisk president, som är fördomsfull, kvinnofientlig och som inte uppskattar någon annan än honom själv.

– Det är en stor utmaning för vårt land att klara oss med en sådan, sade den före detta sprintern och längdhopparen på presskonferensen.

Lewis finns med på de Panamerikanska spelen i Lima i Peru som inbjuden gäst. Han ska dela ut medaljerna till 100 meter och längdhopp. Friidrottslegendaren berättade att hans mamma deltog i de första Panamerikanska spelen genom tiderna, i Buenos Aires 1951. Lewis gav en stor eloge åt sin mor under presskonferensen.

– Om min mamma inte skulle ha visat att hon var en stark kvinna och gett mig kraft, så skulle jag aldrig ha börjat tävlingsidrotta. Det finns många förutfattade meningar, och de baserar sig huvudsakligen på rädsla. Vi är rädda för att ge likvärdiga möjligheter åt allihopa.

Ojämlikheten inom idrotten är beklaglig enligt den före detta friidrottsstjärnan. I Lewis hemland har damlandslaget i fotboll stämt förbundet, i hopp om att få lön på samma villkor som herrarna. Lewis ståndpunkt är solklar.

– Naturligtvis stöder jag jämställda löner. Det borde man inte ens behöva prata om.

Källor: Reuters, AP

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus artikel Olympialegenda Carl Lewis arvosteli rankoin sanakääntein Donald Trumpia ja otti kantaa urheilun palkkatasa-arvoon skriven av Emma Hyyppä.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport