Hoppa till huvudinnehåll

Envisa skadebekymmer tvingar världs- och OS-mästaren Sally Pearson att sluta: ”Ett svårt men rätt beslut”

Sally Pearson står och håller upp Australiens flagga
Sally Pearson står och håller upp Australiens flagga Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press friidrott,Sally Pearson

En lårskada för några veckor sedan och nya smärtor i akillessenan gör det omöjligt för Sally Pearson att satsa mot höstens VM och OS nästa sommar. Australiensiskan väljer därför att lägga av med friidrotten. Varje gång jag vill springa snabbt säger kroppen nej, säger hon på en presskonferens.

Sally Pearson har varit en av de främsta häcklöparna under det senaste decenniet men hennes karriär har också kantats av stora skadeproblem.

Och det är just skadorna som gör att hon nu väljer att sluta med friidrotten. I början av juli åkte hon på en lårskada och samtidigt började även akillessenan smärta igen.

– Akillessenan fällde det slutliga avgörandet. Jag ville inte gå igenom samma smärta som förra året. Det var för mycket att ta. Det här var ett svårt men rätt beslut att fatta.

– Varje gång jag vill springa snabbt säger kroppen nej. Jag tvivlar också starkt på att jag skulle klara av att prestera på den nivå som jag vill i OS nästa år, säger 32-åriga Pearson på en presskonferens.

Sally Pearson hoppar över en häck
Sally Pearson vann ett OS-guld och två VM-guld under karriären. Sally Pearson hoppar över en häck Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press friidrott,Sally Pearson,Pearson,sport

VM 2017 är favoritminnet

Sally Pearson slog igenom på allvar 2008 och knep ett OS-silver det året. 2012 fick hon kliva högst upp på prispallen i OS och hon vann även VM-guld 2011 och 2017.

VM 2015 missade hon på grund av en skada i handleden och sedan gjorde en lårskada att hon inte kunde tävla i OS 2016.

– Mitt största minne från karriären är OS 2012 men mitt favoritminne är VM 2017 då jag bevisade att jag fortfarande klarade av att göra det här. Jag hade många motgångar men kom tillbaka och vann VM-guld, säger hon.

I nuläget har Pearson inga planer för framtiden och samtidigt som hon är lättad över att sluta är det också skrämmande att börja ett nytt liv.

– Vad ska jag göra nu? Hur ska jag presentera mig för andra då jag är en före detta idrottare? Det är svårt att ta in.

– Det kommer att bli svårt att hitta något som ger mig lika mycket glädje som friidrotten. Jag var en friidrottare och njöt av varje minut, säger hon.

Källor: ABC News, AFP

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport