Hoppa till huvudinnehåll

FN-program flyttar sitt kontor till Helsingfors

Jarmo Sareva, ambassadör för innovation vid Utrikesministeriet.
Jarmo Sareva, ambassadör för innovation vid Utrikesministeriet, säger att FN-organet UNOPS:s program för investeringar i samhällsutveckling blir den tredje betydande FN-aktören stationerad i Finland. Jarmo Sareva, ambassadör för innovation vid Utrikesministeriet. Bild: Jarmo Sareva utrikesministeriet,Jarmo Sareva

FN:s kontor för projekttjänster UNOPS förlägger sitt program för investeringar i samhällsutveckling till Helsingfors.

Programmets kontor flyttar till Helsingfors från UNOPS:s huvudkontor i Köpenhamn. Flytten sker under hösten 2019.

Jarmo Sareva, ambassadör för innovation vid Utrikesministeriet, berättar att det här innebär att Finland nu får en tredje betydande FN-aktör.

Sedan tidigare finns FN-universitetets institut för utvecklingsländers ekonomi UNU-WIDER och FN:s laboratorium för teknologiinnovationer UNTIL i Finland, berättar han.

- Alla dessa tre FN-aktörer här i Finland är sådana aktörer som helt klart är fokuserade på en viss sektor och en viss tematik, säger Sareva.

Han förklarar att programmets mål under inledningsfasen är att betona vissa delområden som är viktiga för befrämjande av hållbar utveckling.

- I synnerhet förmånligt boende och energiinfrastrukturprojekt, samt i framtiden också hälsofrämjande infrastrukturprojekt.

Han säger att stationeringen av FN-organ, som till exempel UNOPS, i Finland helt konkret skapar en uppfattning av Finland och Helsingfors som en bra verksamhetsmiljö för internationella organisationer.

Enligt honom kommer UNOPS att rekrytera flera toppexperter till sitt kontor i Finland.

- Det finns ännu inte någon exakt information om antalet, men jag skulle tro att det efter inledningsfasen kommer att finnas mellan tio och tjugo toppexperter.

Läs också