Hoppa till huvudinnehåll

Handelskriget trappas upp ytterligare ‒ nu slutar kinesiska statens företag köpa amerikanska jordbruksprodukter

Amerikanska och kinesiska sedlar.
Kinas valuta yuanen har minskat snabbt i värde. Amerikanska och kinesiska sedlar. Bild: AFP / Lehtikuva Kina,handelskriger,sedlar,amerikansk dollar,USA

Tonläget i handelskriget mellan USA och Kina fortsätter att trappas upp. USA anklagar nu officiellt Kina för att manipulera sin valuta efter att priset på den kinesiska yuanen sjunkit till sin lägsta nivå på tio år.

En amerikansk dollar är nu värd över sju yuan, vilket anses vara en symboliskt viktig nivå.

USA verkar ha överraskats av det plötsliga fallet i värdet på yuanen. Kina brukar i regel stöda sin valuta för att stoppa snabba ändringar i kurserna.

‒ Under de senaste dagarna har Kina tagit konkreta steg för minska värdet på sin valuta samtidigt som landet uppehåller betydande valutareserver, uppger USA:s finansministerium.

Det är första gången sedan 1994 som USA stämplar Kina som valutamanipulatör. USA kommer nu att anmäla Kina till internationella valutafonden IMF. På längre sikt kan beslutet leda till nya amerikanska sanktioner mot Kina.

Fallet i värdet på den kinesiska valutan betyder att kinesiska produkter blir billigare på världsmarknaden. Det hjälper även att minska effekten av de strafftullar som USA infört mot Kina.

Den amerikanska åtgärden är främst symbolisk eftersom länderna redan befinner sig i ett handelskrig. Men det är ytterligare ett tecken på hur dåliga relationerna mellan de två ekonomiska jättarna är i dag.

Det är inte heller sannolikt att åtgärden ökar sannolikheten för att Kina går med på svåra kompromisser i konflikten.

Kina har samtidigt meddelat att kinesiska statsägda företag slutar köpa amerikanska jordbruksprodukter.

Förra veckan meddelade USA:s president Donald Trump om nya strafftullar på en rad kinesiska produkter med ett sammanlagt värde på 300 miljarder dollar. De nya tullarna ska träda i kraft i september.

Upptrappningen av handelskriget har fått börserna att falla under tisdagen. På Wall Street sjönk samtliga branschindex.