Hoppa till huvudinnehåll

HJK tio minuter från seger i Lettland – Tim Väyrynen gjorde värdefullt bortamål

Riku Riski springer efter bollen samtidigt som han blir glidtacklad av Armands Petersons.
Riku Riskis HJK var pressat i Lettland. Riku Riski springer efter bollen samtidigt som han blir glidtacklad av Armands Petersons. Bild: EPA-EFE/All Over Press HJK Helsingfors,Riku Riski,Riga FC,Armands Pētersons

Drömmen om Europa League lever i högsta grad för HJK. 1–1 i det första mötet med Riga FC ger ett fint utgångsläge inför returmötet på hemmaplan.

Hemmalaget inledde matchen aningen aktivare och fick de första chanserna. När matchen var sju minuter gammal var det ändå i Riga FC:s mål som nätet rasslade.

HJK:s Daniel O'Shaugnessy slog en långboll som landade bakom Rigas backlinje. Där var Tim Väyrynen snabbare och kunde placera in ettan.

"Klubi" hade sina stunder i den första halvleken, men det var huvudsakligen Riga FC som hade kontroll på den första halvan. HJK:s Maksim Rudakov fick stå för flera räddningar.

Tim Väyrynen vrålar och höjer näven i luften när han firar ett mål.
Tim Väyrynen gav HJK en drömstart. Tim Väyrynen vrålar och höjer näven i luften när han firar ett mål. Bild: EPA-EFE/All Over Press Tim Väyrynen

Kvitteringen kom i andra halvleken

I matchens 66:e minut var det dags för Petteri Forsell att debutera i HJK-dressen.

28-åringen, som lånades in till laget så sent som i går, ordnade direkt upp ett jätteläge. Forsell passade bollen i straffområdet till Sebastian Dahlström som hade ett ypperligt läge att skjuta, men gjorde i stället ett misslyckat passningsförsök.

– I laget finns många spelare som vet hurdan spelare jag är. Nu när man får vara med och träna så lär nog alla andra också snart känna till mig, sade Petteri Forsell till Yle efteråt.

Petteri Forsell jagar en boll i luften tillsammans med Elvis Stuglis.
Petteri Forsell i närduell. Petteri Forsell jagar en boll i luften tillsammans med Elvis Stuglis. Bild: EPA-EFE/All Over Press Petteri Forsell,HJK Helsingfors,Riga FC,Elvis Stuglis

Hemmalaget fick belöning för sitt slit efter dryga åttio spelade minuter. Inhopparen Kamil Bilinski tryckte in bollen från närhåll i en situation som föregicks av lagets sjunde hörna för kvällen.

Riga FC vann bollinnehavet med 62–38 i den andra halvleken, men några fler mål blev det inte i det första delmötet lagen emellan. Slutresultatet 1–1 innebär alltså att HJK har ett fint utgångsläge inför returmötet på Tölö fotbollsstadion nästa veckas torsdag.

– I nästa möte måste vi kunna hålla i bollen bättre, eftersom motståndaren slänger upp bollen rätt så snabbt och söker fasta situationer. Det är deras vapen, analyserade Forsell.

Matchparets vinnare avancerar till playoff-skedet av Europa League-kvalet.

Resultat:

Riga FC – HJK 1–1 (0–1)

7' 0–1 Tim Väyrynen
81' 1–1 Kamil Bilinski

Artikeln uppdaterad med Forsells kommentarer klockan 22.33.