Hoppa till huvudinnehåll

Industrihall totalförstördes i brand i Pedersöre – inga personer skadades

Det började brinna i en industrihall i Ytteresse i Pedersöre på tisdagsförmiddagen. Inga personer skadades men hallen totalförstördes.

Den omkring 400 kvadratmeter stora industrihallen finns på Skogsliden. Det är företaget NP Blästring som har verksamhet i hallen. Företaget sysslar med sandblästring och målning.

Brandmän släcker brand på industrihall i Ytteresse, Pedersöre.
Brandmän släcker brand på industrihall i Ytteresse, Pedersöre. Bild: Yle/Kjell Vikman industrihallar,brand- och räddningsarbete,Pedersöre

Det började brinna vid 11-tiden på förmiddagen då samtliga arbetare förutom en var på lunchpaus. Branden spred sig snabbt och en halvtimme efter att den upptäcktes rasade taket in.

Ägaren befann sig själv på matpaus. Han åkte snabbt in till byn för att hämta mat och när han återvände fem minuter senare brann hallen.

Rivningsarbete pågår vid en brand i Ytteresse.
Eftersläckningsarbete pågår vid industrihallen som brann på Skogsliden i Ytteresse. Rivningsarbete pågår vid en brand i Ytteresse. Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,brand- och räddningsarbete

Ägaren uppger till Yle Österbotten att av företagets omkring 16-17 anställda var det 4-5 personer som arbetade i hallen. Resten befann sig på fältarbete. Det blir att fokusera på fältarbetet framöver, säger ägaren.

Stålkonstruktion som ska målas vid NP blästring.
Företaget skulle bland annat måla 50 stycken av den här typen av stålkonstruktion. Stålkonstruktion som ska målas vid NP blästring. Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,np blästring

Räddningsverket misstänker att branden fått sin början i ventilationssystemet. Enligt en arbetare spekuleras det i om branden skulle ha börjat i mellantaket på blästringssidan.

Eftersläckningsarbetet pågår under eftermiddagen.

- Det tar åtminstone två eller tre timmar, säger Terence Sam, jourhavande brandmästare på plats.

Brandman Terence Sam står framför en industrihall där eftersläckningsarbete pågår.
Terence Sam är jourhavande brandmästare på plats vid branden Ytteresse. Brandman Terence Sam står framför en industrihall där eftersläckningsarbete pågår. Bild: Yle/Kjell Vikman brandmän,terence sam

Räddningsverket klassade branden som stor.