Hoppa till huvudinnehåll

Lovisaflickorna som sökte asyl är nu papperslösa – Högsta förvaltningsdomstolen behandlar inte ärendet

Affisch som är täckt med en schablon.
Arkivbild. Affisch som är täckt med en schablon. Bild: Yle/Mikael Kokkola flyktingar,flyktingfamilj i lovisa

Den irakiska familjen i Lovisa är nu papperslös i Finland, men kan inte heller återvända till Irak. Familjen har nu än en gång ansökt om asyl i Finland.

- Nu är de papperslösa men på fredagen gick vi till Kotka polisstation och lämnade en ny ansökan, men det kan vara att den kommer som en bumerang tillbaka, säger Timo Raivio som är stödperson för familjen.

Raivio säger att Migrationsverket (Migri) tidigare har gjort så att ärendet skickas tillbaka inom en vecka om ansökaren inte har någon ny bevisföring.

Familjen har fått sex negativa beslut under asylprocessen. Nu ansöker de en sjunde gång, berättar Raivio.

- I och för sig har vi inte något nytt, men nu erbjuder vi Migri en möjlighet att utreda barnens bästa, säger han.

Flyktingbarnen Noha, Noor, Maryam, Zahraa och Finland från Irak.
Flyktingbarnen Noha, Noor, Maryam, Zahraa och Finland från Irak. Bild: Yle / Leo Gammals Lovisa,flyktingar,familjer,barnfamiljer,Irak,flyktingbarn

Familjen som består av två vuxna och sju barn kommer från Irak och har ansökt om asyl i Finland första gången 2015.

Familjen har fått avslag på alla ansökningar de gjort sedan dess, och nu har Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte behandla det besvär som lämnats in.

Det här innebär att förvaltningsdomstolens tidigare beslut om att avvisa familjen är i kraft. Trots det kan de ändå inte återvända till Irak.

- För tillfället tar Irak inte emot sådana människor som inte vill komma tillbaka, och föräldrarna är säkra på att de kommer att mördas om de skulle åka tillbaka till Irak, så de vill heller inte åka tillbaka dit, säger Raivio.

Timo Raivio
Timo Raivio. Timo Raivio Bild: Yle / Leo Gammals Lovisa,flyktingar,familjer,barnfamiljer,Irak,Timo Raivio,flyktingbarn

Raivio berättar att familjen mår väldigt dåligt på grund av situationen. På grund av beslutet betalar inte Migri familjens boende eller annat stöd till dem.

- Det är helt Lovisas sak att ordna något slags boende och ta hand om dem. Sedan kan de se om FPA ger något slags stöd åt papperslösa, säger Raivio.