Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen satsar allt på att Jutta Urpilainen blir EU-kommissionär - Rinne vägrar att också nominera en man

Jutta Urpilainen.
Antti Rinne utsåg Jutta Urpilainen i våras. Jutta Urpilainen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Jutta Urpilainen

Statsminister Antti Rinne (SDP) har valt att inte nominera två kandidater till posten som Finlands EU-kommissionär. Han litar på att Urpilainen godkänns.

Finlands kommissionskandidat, socialdemokraten Jutta Urpilainen träffar nyvalda kommissionsordföranden Ursula von der Leyen i Bryssel i dag.

Egentligen var det meningen att träffen skulle ske i Finland den här veckan, men von der Leyens strama tidtabell ledde till ändrade planer.

Om mötet skulle ha skett i Helsingfors skulle också statsminister Antti Rinne ha träffat Ursula von der Leyen. Då skulle han ha haft en bättre möjlighet att motivera sitt val av kandidat.

Alla kandidater blir inte kommissionärer

När statsminister Antti Rinne i våras nominerade Urpilainen till Finland kommissionskandidat var motiveringen att det nu är dags för Finlands första kvinnliga kommissionär.

Men det inte inte självklart att den kandidat som ett EU-land har nominerat också blir den som blir vald till uppdraget.

Enligt webbtidningen Politico som har bra insikt i vad som sker i EU ratas ingen av kandidaterna under den första träffen.

Dagens träff mellan von der Leyen och Urpilainen är bara en första introduktion och handskakning.

Enligt Politico ratade tidigare kommissionsordförande Jean-Claude Juncker år 2014 sex av kommissionskandidaterna.

EU-parlamentet ska också under höstens lopp förhöra kommissionskandidaterna. Enligt uppgifter som Svenska Yle har fått kommer de här förhören att vara mera krävande än någonsin tidigare.

Rinne fortsätter att lita på Urpilainen

Finlands statsminister Antti Rinne fortsätter att tro på Urpilainens chanser att klara gallringen.

- Jag har diskuterat med några ordförande och jag har frågat hur det ser ut då Jutta Urpilainen är vår kandidat och jag är mycket, mycket säker på att hon blir kommissionär i den nya kommissionen.

Nya kommissionsordföranden har som mål att den nya kommissionen ska bestå av hälften män och hälften kvinnor.

För att nå sitt mål har hon önskat att alla medlemsländer nominerar både en kvinna och en man, alltså två kandidater.

Antti Rinne, Kesäranta, 01.08.2019
Statsminister Antti Rinne litar fullt och fast på att Urpilainen blir vald. Antti Rinne, Kesäranta, 01.08.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Men statsminister Rinne håller fast vid det att Finland bara nominerar Urpilainen.

Han säger till Yle att han endast har hört om Ursula von der Leyens önskemål via medierna.

Rinne hade för avsikt att diskutera frågan med Ursula von der Leyen under deras möte i Helsingfors, men eftersom mötet är inställt så tas frågan inte upp till behandling dem emellan.

Tidtabellen är den att alla länder ska ha sina kommissionskandidater nominerade senast den 26 augusti.

Namnen ska lämnas in till kommissionsordförande Ursula von der Leyen och också till Europaminister Tytti Tuppurainen eftersom Finland är EU-ordförandeland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes