Hoppa till huvudinnehåll

Virtuella besök kan bli verklighet hos äldre i framtiden i Ingå - personal kan kolla om maten ätits upp

En bild på ett par äldre händer som äter mat med gaffel och kniv.
I framtiden kollar kanske hemvårdspersonalen i Ingå att de äldre har ätit med hjälp av virtuella besök. En bild på ett par äldre händer som äter mat med gaffel och kniv. Bild: Mostphotos / Sandnes1970 äldre,äldreomsorg,äldreboende,äldreservice,mat,lunch,middag

Servicebehovet för de äldre ökar allt mera i Ingå. Kommunen ska nu fundera på hur man ska tackla den utmaningen.

Mera seniorrådgivning, dagverksamhet och hälsofrämjande verksamhet kunde vara en del av lösningen.

Andra idéer är virtuella hemvårdsbesök i stället för att någon ur personalen besöker de äldre. Virtuella besök kan gå ut på att man kontrollerar att klienten tagit sin medicin, ätit och hur klienten mår.

På det här sättet skulle klienterna också få handledd motion och erbjudas virtuellt sällskap.

Det här skulle ge personalen mera tid för de fysiska besöken.

Högre lön ger mera personal?

Ingå kommun skulle också behöva flera sjukskötare så att klienterna kan vårdas längre inom hemvården. Då kan man ge mera avancerad vård, till exempel intravenös medicinering.

Det är svårt att rekrytera personal, och i synnerhet vikarier för närvårdare.

Ingå måste därför bli mera lockande som arbetsplats och det skulle man kunna uppnå genom högre löner eller olika personalförmåner.

Arbetsgrupp ska fundera på äldromsorgen

Grundtrygghetsnämnden i Ingå har beslutat att föreslå kommunstyrelsen att det utnämns en parlamentarisk arbetsgrupp som gör en plan för att utveckla äldreomsorgen. En utredning ska också köpas av en konsult.

Grundtrygghetsnämnden vill också ha ett beslut om hur serviceproduktionen ska ordnas i ett eventuellt nytt serviceboende.

Företaget Sievitalo ville bygga ett serviceboende i Ingå, men de planerna har inte gått vidare.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland