Hoppa till huvudinnehåll

Armand Duplantis väljer Sverigekampen framom Diamond League – "Givet för Mondo att välja Finnkampen"

Renaud Lavillenie och Armand Duplantis.
Armand Duplantis är regerande europamästare i stav. Renaud Lavillenie och Armand Duplantis. Bild: imago/Sebastian Wells/All Over Press Armand Duplantis,Renaud Lavillenie

Den svenska stavhopparen Armand Duplantis väljer att stå över Diamond League-deltävlingen i Paris. Orsaken är att den tävlingen krockar med Sverigekampen. "Mondo" Duplantis manager bekräftar för SVT att han har valt att i stället representera Sverige i friidrottslandskampen.

– Han vill väldigt gärna vara med på Finnkampen, det är en prioriterad tävling, meddelar managern Stina Funke enligt SVT.

Ursprungligen hade Duplantis ämnat att delta i båda. En ändring i tidtabellen i Paris krånglade ändå till det.

Stavtävlingen i Diamond League skulle gå av stapeln på fredagen den 23 augusti men flyttades fram med en dag.

Sverigekampen går av stapeln den 24 till den 25 augusti i Stockholm. I och med att tävlingarna nu krockar tvingades Duplantis välja.

– Stavhoppet är inte en officiell Diamond League-gren i Paris och eftersom man flyttade den en dag gick det inte att köra båda. Då kändes det givet för Mondo att välja Finnkampen, berättar Funke om valet.

Nobbar också Superligan

Enligt SVT har Duplantis också valt att avstå från att delta i Superligan, det vill säga lag-EM i Polen den här helgen. Orsaken är att Duplantis haft en väldigt lång säsong.

– Han är trött och sliten och behöver vila och träna bara, för att klara av resterande säsong, berättar Karin Torneklint som är svenska friidrottslandslagets förbundskapten för SVT.

Armand Duplantis tog friidrottsvärlden med storm i fjol då han tog EM-guld i Berlin med sitt första hopp över sex meter. Med sitt utomhusresultat 6,05 är han alla tiders fyra i världen.

Samtidigt hoppade han både svenskt och amerikanskt nationsrekord, samt världsrekord för under 20-åringar.

Armand Duplantis.
Armand Duplantis i Diamond League-tävlingen i Monaco. Armand Duplantis. Bild: Sebastien Nogier/EPA Armand Duplantis,Diamond League,stavhopp

Den sista helgen i juni vann han stavtävlingen i Diamond League-tävlingen i Stanford, USA före regerande världsmästaren Sam Kendricks. I Juli i Monaco var han trea, vilket han också är i världsårsstatistiken.

Duplantis säsongsbästa är sex meter.

Kendricks har världsårsbästa resultatet 6,06 i sitt namn sedan en dryg vecka tillbaka då han vann amerikanska mästerskapet. I och med det slog han Duplantis amerikanska nationsrekord.

Läs mera:

Hälbekymmer tvingar Antti Ruuskanen till vila, siktar på att tävla i Sverigekampen – Nathalie Blomqvist får chansen i Superligan

Antti Ruuskanen kommer inte att resa till Polen för att tävla i Superligan denna helg. Hälproblem har stört Ruuskanen på den senaste tiden och 35-åringen ersätts av Toni Kuusela. Flera andra förändringar i truppen sker också, bland annat väljer Camilla Richardsson att inte delta på 5000 meter, vilket leder till att Nathalie Blomqvist får delta på 3000 meter.